Mozaik
"BERAČ ŽELJEZA"

U bijedi umro Nazif Mujić, dobitnik Srebrnog medvjeda
Objavljeno 19. veljače, 2018.

Nazif Mujić, glavni glumac u filmu "Epizoda u životu berača željeza", koji je za tu ulogu na filmskom festivalu u Berlinu 2013. godine dobio nagradu Srebrni mevjed, umro je u nedjelju u mjestu Svatovac kod Lukavca u sjeveroističnoj Bosni, gdje je i živio u romskom naselju, prenijeli su lokalni mediji u BiH. Mehmed Mujić, član šire obitelji, ujedno zastupnik u Vijeću nacionalnih manjina Federacije BiH, potvrdio je da je njegov rođak kojega je nakratko proslavila uloga u filmu što ga je režirao oskarovac Danis Tanović umro prirodnom smrću.

- Njegova je obitelj u teškom imovinskom stanju, a već je pokrenuta akcija za prikupljanje novčane pomoći kako bi Nazif bio dostojanstveno ukopan - kazao je Mehmed Mujić portalu Klix.

"Epizoda u životu berača željeza" potresna je priča nastala na istinskoj drami koju je proživjela obitelj Nazifa Mujića kada se njegova supruga suočila s nerješivim problemima zbog komplikacija u trudnoći kada nije mogla dobiti liječničku pomoć jer nema zdravstveno osiguranje. Film je još jednom podsjetio na teško stanje u kojemu žive Romi u BiH suočeni s predrasudama i socijalnom isključenošću. Mujiću je kratkorajna filmska slava djelomice poboljšala život. Nakon nagrade na Berlinaleu dobio je i posao u komunalnom poduzeću u Tuzli, no nedugo nakon toga i on i njegova obitelj pokušali su pronaći sreću u Njemačkoj, gdje su zatražili azil. Taj zahtjev im je odbijen pa su deportirani natrag u BiH, a Nazif je nakon toga čak prodao kip Srebrnog medvjeda kako bi pribavio novac za svakodnevne potrebe. Hina

Mujiću je kratkorajna filmska slava djelomice poboljšala život

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike