Crna kronika
PREVARENA PLETERNIČANKA

Povjerovala pozivu "iz veleposlanstva" i ostala bez novca
Objavljeno 20. veljače, 2018.

PLETERNICA - Unatoč brojnim upozorenjima policije građanima starije životne dobi, prevaranti i dalje dolaze do njihovog teško stečenog novca. Posljednji ovakav slučaj zbio se u petak, u Pleternici.

Policiji je u petak 75-godišnjakinja s područja Pleternice prijavila da ju je prethodno na kućni telefon nazvala nepoznata osoba i predstavila se kao djelatnica veleposlanstva u Londonu. Lažnim prikazivanjem činjenica o njezinoj sestri dovela ju je u zabludu tvrdeći da sestri hitno treba novac. Pleterničanka je povjerovala osobi s druge strane telefona te je potom, slijedeći upute, primatelju u Velikoj Britaniji putem “Western Uniona” poslala nekoliko tisuća kuna. Žena je naknadno doznala da sestri ne treba novac pa je shvatila da je prevarena, zbog čega je obavijestila policiju.

Policija je pokrenula potragu za prevaranticom protiv koje slijedi odgovarajuća kaznena prijava. Iz policije dodaju da ovo nije prvi put da nepoznata osoba s telefonskog broja strane zemlje stupi u kontakt s našim građanima, predstavljajući se kao zaposlenik diplomatskih predstavništava u inozemstvu i tražeći da uplate određeni iznos novca za člana njihove obitelji.

- Upozoravamo građane da ako dobiju ovakav poziv, neka dobro razmisle i provjere sve okolnosti prije uplaćivanja novca. Trebali bi odmah stupiti u kontakt s osobom za koju se navodno traži pomoć, ili s nekim od njoj bliskih osoba kako bi provjerili istinitost dobivenih informacija i da ne bi tako postali žrtve prijevare. Ako smatrate da je rijel o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192, upozorila je Nikolina Janković iz PU požeško-slavonske.S.Lacić

PREVARANTI PRATE ŽRTVE

S obzirom na veliki broj prijevara, kao što je i ova koja se dogodila u Pleternici, jasno je da prevaranti prate svoje žrtve. Prvo se dobro raspitaju o tome imaju li koga žrtve u inozemstvu, a potom i žive li same. Tada kreću u akciju, a osobe starije životne dobi, zabrinute za svoje najbliže koji su daleko od Hrvatske, da bi im pomogli, ne razmišljajući šalju teško ušteđeni novac. Vrlo brzo doznaju da je njihovoj obitelji sasvim dobro i da im nije bila potrebna pomoć. No tada je već kasno i preostaje im jedino otići prijevaru prijaviti policiji.

Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike