Mozaik
ROBERT MAREKOVIĆ - HRT-OV VODITELJ I UREDNIK TE PJEVAČ

S vremenom steknete iskustvo, što vam pomaže da postanete boljim autorom i voditeljem
Objavljeno 16. veljače, 2018.
Nedavno je obilježio 20 godina svoje radijske emisije “Povratak u budućnost”

Glazbena radijska emisija "Povratak u budućnost" autora i voditelja Roberta Marekovića, jedna od najdugovječnijih na Drugom programu Hrvatskoga radija, nedavno je obilježila 20 godina emitiranja, i to uz prigodan koncert.

Mareković, koji je autor i voditelj emisije, već dva desetljeća obrazuje i zabavlja pripadnike različitih naraštaja zahvaljujući svojem sjajnom poznavanju glazbe pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. O tome, ali i o njegovim bandovima Fantomi i Swingers te glazbi općenito popričali smo s Marekovićem.

Kako je prošla proslava 20. rođendana vaše emisije “Povratak u budućnost”?

- Izuzetno sam zadovoljan, dvorana Bajsić na Hrvatskoj televiziji okupila je vjerne slušatelje emisije, bio sam okružen dragim ljudima, gostima, Markom Toljom, Mirkom Fodorom i voditeljem Franom Ridjanom, moji Swingersi svirali su jako dobro. Plesalo se, smijalo, pljeskalo, i treba reći, zvuk je bio sjajan, kako na radiju, tako i u dvorani.

Koliko se emisija mijenjala kroz dva desetljeća?

- Ustvari neznatno, forma je ostala više-manje ista, jedino su se mijenjali termini, dužina emisije i, naravno, s vremenom steknete iskustvo, što vam pomaže da postanete boljim autorom i voditeljem. Česte reanimacije starih pjesama iz pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih, kako u reizdanjima tako i u obradama, pomažu da ova glazba koja je meni interesatna, nikad ne izađe iz mode. Uostalom, poznavanje ove glazbe postalo je stvar opće kulture.

Prvo moje sjećanje na Vas je u grupi Fantomi. Osnovali ste ju s kolegom s HRT-a Krešimirom Mišakom, zar ne?

- Da, Krešo i ja bili smo osnivači benda i na prve probe u Lukšiće odlazila smo samo nas dvojica. Također, Krešo i ja pisali smo pjesme za Fantome, tako da smo bili okosnica benda, ali i veliki prijatelji u to vrijeme. I danas smo si dobri, ali se puno rjeđe viđamo. Fantomi su se razišli 1994., ali jednom godišnje okupimo Fantome, to nam je svojevrsna tradicija.

Godine 1995. došli ste na radio. Kakve uspomene imate na te prve korake?

- Bilo je to na Radiju Sljeme, a prva emisija bila je o Deanu Martinu i ljudima se svidio pristup, što mi je dalo neke smjernice za dalje. Iako sam prije radio na televiziji, radio me odmah osvojio kao medij. Možeš se koncentrirati na sadržaj, ne na pakiranje, pritom mislim na izgled. Ako treba, možeš i u papučama na emisiju, bitno je što prezentiraš, ne u čemu.

Kakve su reakcije slušatelja na “Povratak u budućnost”? Imate li feedback i utječe li to na vas kao autora emisije?

- Iako ne ispitujem ljude, kroz sve ove godine izuzetno puno ljudi mi se obratilo i komentiralo emisiju, uglavnom, moram priznati da su komentari komplimentirajući i dobri. To je slatko čuti, jer kad sam sjediš u studiju navečer, osjećaš se kao Pale sam na svijetu i nemaš osjećaj da to netko prati. Vezano uz savjete slušatelja, oni su se uglavnom odnosili na neke izvođače, a ne na formu emisije. Rado saslušam neki prijedlog, nisam isključiv, naprotiv.

S grupom Swingers imali ste brojne zapažene nastupe, a osvojili ste i Porina...

- Grupa Swingers postoji od 1999. te je svirala u 10 zemalja, predstavljala Hrvatski radio na Europskom prvenstvu u nogometu 2008., svirala s Gypsy Kingsima, godinama sviramo proslavu Nove godine u najprestižnijem bavarskom hotelu Bayerisher Hof i čini mi se da pjevački i svirački nikad nismo bili jači nego danas. Kontinuirano sviramo i povremeno izbacujemo singlove na domaćem jeziku, a eto, zasvirali smo i na proslavi moje emisije.

Što vam se najviše sviđa od aktualne domaće i svjetske glazbe?

- Nisam baš neki pratitelj aktualne glazbe, pogotovo domaće, ali od novijih sam zapamtio Antonelu Doko i Miju Dimšić, to mi je simpa. Od već etabliranih volim Tolju, Psihomodo, Tedija Spalata, Mayales, ali sam veliki ljubitelj naše stare glazbe, volim Ivu Robića, Beti Jurković i dr. Novija strana glazba, jao, ne znam, zadnje što sam zavolio bila je Amy Winehouse i Duffy, a od novijih svidio mi se novi album bivše francuske prve dame Carle Bruni i Gregory Porter, kojeg smo imali prilike vidjeti u Šibeniku prošlog ljeta.

Tanja KVORKA

Swingers

SVIRAMO I OBJAVLJUJEMO SINGLOVE

RADO BIH PONOVNO GLUMIO

Glumili ste i u dvije sapunice! Kako to da niste nastaviti glumiti, možda i neke veće uloge?

- Mislim da ima dovoljno gladnih glumaca koji taj posao rade bolje od mene, a meni je to ipak bila sekundarna aktivnost. Iako sam prije vodio televizijske emisije, bilo je to drugačije iskustvo i izuzetno mi je drago što sam vidio kako to izgleda iza kulisa. Ustvari, rado bih ponovio to iskustvo, ali nemam nekih konkretnih planova.

Možda ste propustili...

LENHART TAPES, ZORA BOROVČANIN I LUFTHANSA

Na INmusic festival dolaze kreativni bendovi iz ETEP-a

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

Najčitanije iz rubrike