Mozaik
ODLAZE U AFRIKU

Mladi volonterski par za Valentinovo u Tanzaniji!
Objavljeno 14. veljače, 2018.
Bojan Petovari iz Valpova i njegova djevojka, Jasmina Nevžala podučavat će djecu

Cvijeće, pokloni, izlasci, večere – neki su od načina na koji će i ove godine većina zaljubljenih obilježiti blagdan Valentinova. No zasigurno jedan od najoriginalnijih i najneobičnijih načina obilježavanja najromantičnijeg dana u godini osmislili su mladi valpovački srednjoškolski profesor Bojan Petovari i njegova djevojka, varaždinska modna dizajnerica Jasmina Nevžala.

Oni će, naime, Dan zaljubljenih proslaviti putovanjem u Tanzaniju, gdje će mjesec dana volontirati u jednoj mjesnoj osnovnoj školi i ondje tanzanijske mališane u dobi od tri do 13 godina podučavati glazbi i likovnoj umjetnosti. Na put od više tisuća kilometara kreću danas, na Valentinovo, iz Zagreba, prvo do Londona, odakle nastavljaju novim letom do Dohe, a iz Dohe će direktno do nekadašnjeg glavnog grada Tanzanije Dar es Salaama, u čijem predgrađu planiraju realizirati svoju višemjesečnu želju za educiranjem afričkih mališana.

Ugodno s korisnim

- Već dosta dugo tragamo za volonterskim angažmanom u nekoj od stranih zemalja, a zahvaljujući bavljenju glazbom i likovnom umjetnošću došli smo u priliku da nam se zamisao i ostvari. Uz pomoć prijatelja koji imaju slična iskustva s volontiranjem u inozemstvu saznali smo za internetsku stranicu na kojoj se razmjenjuju ponude i, nakon što smo poslali desetak upita, odabrali smo ponudu Petera Magotija iz okolice Dar es Salaama, koji je zapravo osnivač i voditelj Egalitarian Independent School. Čini nam se da je od ponuda iz cijeloga svijeta izabrao baš našu jer smo u njoj dosta opsežno opisali kako smo zamislili male Tanzanijce podučavati glazbi, likovnoj umjetnosti, ali i engleskom jeziku - otkriva nam neobični entuzijastični par, naglašavajući da mu odlazak u Tanzaniju ostvaruje želju da spoje ugodno s korisnim, da putuju i spoznaju kako se živi u drugim zemljama i da pri tome daju svoj doprinos njihovu napretku.

- Raduje nas što se poklopilo da smo dobili mogućnost volontiranja u Tanzaniji, jer je to dosta nerazvijena zemlja, ali istovremeno i dovoljno sigurna za boravak. Koliko znamo, školstvo je tamo još na razini drvene ploče i krede i pravi je izazov u takvim okolnostima podučavati male Tanzanijce - pričaju nam s neskrivenim uzbuđenjem i radošću Jasmina i Bojan, koji su protekle mjesece iskoristili za proučavanje i prikupljanje informacija o životu u Tanzaniji kako bi se što spremniji uhvatili u koštac s nepoznanicama koje ih čekaju.

Već kuju nove planove

Jer jedino što u ovom trenutku znaju jest da će biti smješteni kod osnivača i voditelja škole, a za ostalo se planiraju pobrinuti kad stignu. Valpovačko-varaždinski zaljubljeni dvojac sa sobom planira ponijeti koliko god to bude moguće bilježnica i bojanki, da im posluže kao pomoćna sredstva u radu, a Bojan se, kao strastveni glazbenik, ni na drugom kontinentu ne planira odvajati od svojih omiljenih instrumenata.

- Očekujemo pomoći djeci u njezinu usmjeravanju u životu. Proširiti njihove vidike, probuditi njihovu kreativnost. Želimo svirati, pjevati, pisati, crtati, stvarati nešto s njima. Mislim da im mi možemo pomoći s onim što smo naučili do sada u životu tijekom obrazovanja i iz hobija, a očekujemo da će i oni nama pomoći svojom neopterećenošću materijalnim stvarima i iskrenom srećom. Tako da zapravo idemo i mi naučiti nešto o životu. I o odgoju i obrazovanju - otkriva Bojan, inače diplomirani ekonomist, koji predaje grupu ekonomskih predmeta valpovačkim srednjoškolcima, a glazba mu je usputna preokupacija. Svira nekoliko instrumenata i pjeva u valpovačkim bendovima. Jasmina je završila Tekstilni tehnološki fakultet, a likovna joj je umjetnost sekundarni interes. Oboje dobro govori engleski, što je, uz interes za glazbu i likovnu umjetnost, bilo presudno u odabiru odrednice za volontiranje, na koje odlaze uz veliku podršku svojih poslodavaca. I premda još nisu ni stigli na željeno odredište, već kuju nove planove.

- Željeli bismo povezati školu u koju idemo s našom valpovačkom školom, jer nam je poznato da mali Valpovčani već godinama prikupljaju priloge za školovanje afričke djece, a nakon što vidimo kakva je tamo situacija, znat ćemo kako im najbolje možemo pomoći - odlučan je mladi par, koji očekuje da će uz puno rada biti dovoljno vremena i za upoznavanje prirodnih ljepota Tanzanije, koja je poznata po brojnim parkovima prirode i prirodnim rezervatima životinja, a iskustva koja par bude tamo stekao bit će presudna u njegovoj odluci o eventualnom nastavku volontiranja.

Lidija ANIČIĆ

Očekujemo pomoći djeci u njezinu usmjeravanju u životu. Proširiti njihove vidike, probuditi njihovu kreativnost

Najčitanije iz rubrike