Regija
POVEZNICA GENERACIJA BELIŠĆANSKIH UČENIKA

Sportašica s loptom ponovno u dvorištu škole
Objavljeno 9. veljače, 2018.

BELIŠĆE - Dvorište OŠ Ivana Kukuljevića od ovoga tjedna ponovo krasi skulptura Sportašica s loptom, usred fontane, koju su na prigodnoj svečanosti otkrili učenici osmog razreda Nika Kujadin i Leon Sabo.

Skulptura je lijevana u umjetnom mramoru i izrađena po uzoru na skulpturu od bronce koja je nekada stajala ispred belišćanske osnovne škole. Autor novopostavljene je Borislav Bojanić, umirovljeni nastavnik likovne kulture i zaslužni likovni pedagog Hrvatske. Skulpturu je profesor Bojanić izradio na inicijativu gradonačelnika Dinka Burića.

- Ova je skulptura u svoje vrijeme bila simbol i prosvjete i mnogih zbivanja, provedenog vremena i mladosti u školi. Onda je prije petnaestak godina vandalskim činom uništena i nestala. No ona je danas ponovno tu i zato smo izuzetno sretni, posebno zbog današnje djece, ali i njihovih roditelja, jer, siguran sam, to i njima nešto znači - kazao je gradonačelnik Burić.

Izrada nove skulpture Sportašica s loptom, koja je kolokvijalno nazivana i Djevojka s loptom, nije bez razloga povjerena Borislavu Bojaniću, koji je u ovoj školi kao profesor likovne umjetnosti proveo cijeli radni vijek i ostavio neizbrisiv trag u odgoju generacija mladih Belišćana. U svojoj sredini dobro je poznat i po kreiranju drugih umjetničkih djela, poput skulpture Ptica u Parku hrvatskih dragovoljaca, violinskog ključa na belišćanskom “glazbenom” kružnom toku, kod Centra za kulturu “Sigmund Romberg”, kipa svete Ane u Bistrincima i najnovijeg djela - kipa Gospe Lurdske koji krasi dvorište župne crkve sv. Josipa Radnika.

Gradonačelnik Burić otkrio je i da profesor Bojanić radi na još jednom projektu - izradi skulpture velikana hrvatskog i svjetskog sporta Matije Ljubeka, koja će u Belišću također naći posebno mjesto. Lidija Aničić

Po uzoru na uništenu skulpturu od bronce, novopostavljenu skulpturu izradio je prof. Borislav Bojanić

Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike