Regija
POVEZNICA GENERACIJA BELIŠĆANSKIH UČENIKA

Sportašica s loptom ponovno u dvorištu škole
Objavljeno 9. veljače, 2018.

BELIŠĆE - Dvorište OŠ Ivana Kukuljevića od ovoga tjedna ponovo krasi skulptura Sportašica s loptom, usred fontane, koju su na prigodnoj svečanosti otkrili učenici osmog razreda Nika Kujadin i Leon Sabo.

Skulptura je lijevana u umjetnom mramoru i izrađena po uzoru na skulpturu od bronce koja je nekada stajala ispred belišćanske osnovne škole. Autor novopostavljene je Borislav Bojanić, umirovljeni nastavnik likovne kulture i zaslužni likovni pedagog Hrvatske. Skulpturu je profesor Bojanić izradio na inicijativu gradonačelnika Dinka Burića.

- Ova je skulptura u svoje vrijeme bila simbol i prosvjete i mnogih zbivanja, provedenog vremena i mladosti u školi. Onda je prije petnaestak godina vandalskim činom uništena i nestala. No ona je danas ponovno tu i zato smo izuzetno sretni, posebno zbog današnje djece, ali i njihovih roditelja, jer, siguran sam, to i njima nešto znači - kazao je gradonačelnik Burić.

Izrada nove skulpture Sportašica s loptom, koja je kolokvijalno nazivana i Djevojka s loptom, nije bez razloga povjerena Borislavu Bojaniću, koji je u ovoj školi kao profesor likovne umjetnosti proveo cijeli radni vijek i ostavio neizbrisiv trag u odgoju generacija mladih Belišćana. U svojoj sredini dobro je poznat i po kreiranju drugih umjetničkih djela, poput skulpture Ptica u Parku hrvatskih dragovoljaca, violinskog ključa na belišćanskom “glazbenom” kružnom toku, kod Centra za kulturu “Sigmund Romberg”, kipa svete Ane u Bistrincima i najnovijeg djela - kipa Gospe Lurdske koji krasi dvorište župne crkve sv. Josipa Radnika.

Gradonačelnik Burić otkrio je i da profesor Bojanić radi na još jednom projektu - izradi skulpture velikana hrvatskog i svjetskog sporta Matije Ljubeka, koja će u Belišću također naći posebno mjesto. Lidija Aničić

Po uzoru na uništenu skulpturu od bronce, novopostavljenu skulpturu izradio je prof. Borislav Bojanić

Možda ste propustili...

RIBIČI NA PRISILNOM ZIMSKOM ODMORU

Baranjske vode pod ledom

ČELNICI HVIDR-E

Posjetili roditelje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana