Novosti
STRATEGIJA UVOĐENJA EURA

Boris Vujčić: Cijene ne bi
trebale značajnije porasti
Objavljeno 3. veljače, 2018.
Izgubit će se valutni rizik za građane, poduzeća i državu, ističe guverner

Hrvatska se ulaskom u Europsku uniju obvezala uvesti euro i to je naša zadaća. Na nama je da ocijenimo koristi i troškove uvođenja eura i na taj put krenemo kada budemo bili u mogućnosti. A sada smo u mogućnosti s obzirom na to da je Hrvatska izišla iz procedure prekomjernog deficita i ostvaruje održive stope rasta BDP-a - istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u uvodu konferencije Strategija uvođenja eura - izazovi i perspektive, koja je održana u petak na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Organizatori konferencije su uz fakultet, HNB, Hrvatska gospodarska komora i Alumni Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Vujčić je kazao kako Hrvatska mora u kratkom roku pokazati da posjeduje reformske kapacitete i da je u stanju poboljšati dugoročan potencijal rasta. Pojasnio je da zapravo treba provoditi reforme koje su i inače dobre za razvoj zemlje, a ne samo zbog uvođenja eura.

- Reforme su možda i najmanje potrebne u financijskom sektoru, jer on funkcionira dobro. Vidjeli smo neke reforme na tržištu rada i reforme poreznog sustava, međutim, bit će potrebni daljnji koraci. Vlada je najavila da će 2018. godina biti godina reformi i to je u duhu naših eurostrategija. Postoji cijela lista područja u kojima su potrebne reforme - od učinkovitosti javne uprave i pravosuđa, boljeg funkcioniranja zdravstva, obrazovanja, do rješavanja strukturnih problema na tržištu rada, s obzirom na to da poslodavci ne mogu naći dovoljno obrazovanih i kvalificiranih radnika, a istovremeno imamo dosta visoku stopu nezaposlenosti. Cijeli je niz područja u kojima ćemo trebati unaprjeđivati funkcioniranje institucija - kaže Vujčić.

Naglasio je kako Hrvatska u ovom trenutku ispunjava Mastriške kriterije za uvođenje eura. Prvi korak bit će ulazak u tečajni mehanizam (ERM II) u kojem zemlja mora provesti dvije godine prije uvođenja eura. Za ulazak u tečajni mehanizam, pojasnio je, ne postoje jasno definirani kriteriji, nego se ostale zemlje članice moraju složiti da je Hrvatska spremna ući u taj mehanizam.

Guverner je okupljenima - sveučilišnoj i poslovnoj zajednici - predstavio Eurostrategiju, dokument koji su zajedno izradili HNB i Vlada i koji predstavlja određeno polazište u procesu uvođenja eura u Hrvatsku. Vujčić je iznio niz pokazatelja koji govore u prilog uvođenju eura. Hrvatska je, naveo je, trgovinski integrirana s europodručjem, ima visoko euroizirano gospodarstvo, jer je 75 posto domaće štednje i 67 posto ukupnih dužničkih obveza vezano uz euro. Uvođenjem eura, kazao je, izgubit će se valutni rizik za građane, poduzeća i državu. Euro će, nadalje, donijeti pozitivne učinke na premiju za rizik države, na visinu kamatnih stopa, odnosno na uvjete financiranja i ubrzanje gospodarskog rasta. Euro će donijeti pozitivan učinak na izvoz i investicije, smanjit će se transakcijski troškovi... Iako se često spominje da će euro donijeti povećanje cijena, Vujčić drži da cijene ne bi trebale značajnije porasti, što su pokazala iskustva svih zemalja koje su ga do sada uvele.

Nakon predavanja održana je panel rasprava na kojoj su uz Vujčića sudjelovali Željko Lovrinčević, znanstveni savjetnik Ekonomskog instituta u Zagrebu Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, ekonomske analize i poslovne informacije, Zoran Uranjek, direktor HF Belišće, i Jozo Ljubičić, član uprave tvrtke Žito.

Igor MIKULIĆ
HF BELIŠĆE NA TEČAJNIM RAZLIKAMA IZGUBIO MILIJUN EURA U 8 GODINA

- Tvrtka Harburg Freundenberger Belišće (HF) u stranom je vlasništvu i sve što proizvede izvozi. Kada je nabava u pitanju 80 posto sirovine i ostaloga dolazi nam iz Europske unije. U našoj tvrtki euro je na određeni način prva valuta. Gotovo sve vrijednosti izražavamo u eurima i itekako osjetimo što znače tečajne razlike, jer smo u proteklih osam godina na tečajnim razlikama izgubili oko milijun eura. Mjesečno, dakle, tečajne razlike na rezultate poslovanju mogu utjecati i s nekoliko stotina tisuća kuna. Uvođenje eura nama će olakšati poslovanje i nećemo više imati ovakve tečajne razlike - kazao je na panel-raspravi Zoran Uranjek, direktor tvrtke HF Belišće. Sličan je stav iznio i Jozo Ljubičić, član uprave Žita, koji također podržava uvođenje eura.

“GURANJE” KUNSKIH KREDITA

Ekonomist Željko Lovrinčević upozorio je na zanimljivo potenciranje, ili svojevrsno guranje kune, širenje prostora za kunu kroz veće kreditiranje u nacionalnoj valuti. Naime, podsjetio je kako kunski krediti upravo u posljednje vrijeme imaju veliku ekspanziju, iako će oni uvođenjem eura morati biti mijenjani. “Tu je riječ o određenoj nekonzistentnosti populističkih politika, jer upravo politika gura kunu, iako se ta ista politika opredijelila za zamjenu nacionalne valute eurom”, upozorio je Lovrinčević.

izazovi

STRATEGIJA PREDSTAVLJENA OSJEČKOJ JAVNOSTI