Novosti
GUVERNER VUJČIĆ:

HNB će spriječiti značajnije jačanje kune otkupom eura
Objavljeno 30. siječnja, 2018.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić istaknuo je u utorak da je kuna suočena s izrazito jakim aprecijacijskim pritiscima, te kako će se ove i sljedećih godina morati nastaviti sa značajnim otkupom eura kako bi se spriječilo njeno jačanje. “Činjenica je da smo trenutačno suočeni s izuzetno jakim aprecijacijskim pritiscima, to jest onima na jačanje kune. Hrvatska narodna banka praktički je prošle godine kupila dvije milijarde eura sprječavajući da kuna ojača, a samo smo u prvom mjesecu otkupili 400 milijuna eura”, rekao je Vujčić novinarima na marginama 26. susreta Liderovog Kluba izvoznika, kojem je domaćin bila tvrtka Dalekovod, a na kojoj je predstavio “Strategiju uvođenja eura”.

Prema svemu sudeći, ustvrdio je Vujčić, zbog toga što Hrvatska u ovom trenutku ima suficit, odnosno više izvozi nego uvozi, HNB će morati nastaviti sa značajnim otkupom eura kako bi spriječio jačanje kune. “Odlučni smo to nastaviti raditi kako ne bismo dopustili da kuna značajnije ojača”, poručio je. Na pitanje o trenutačnoj visini tečaja kune Vujčić je kazao da se tečaj kune u principu otprilike nalazi na razini kao i proteklih godina. “On je nekada možda malo jači u ovo doba, nekada malo slabiji, no govorimo možda o dva do tri postotna boda”, rekao je. H

RIZIK OD RASTA KAMATA

Upitan o kamatama na kredite, Vujčić je kazao da su one na povijesnim minimumima te da ove godine ne postoji značajan rizik za njihov rast. No, upozorio je, to će se u jednome trenutku morati dogoditi, pri čemu Hrvatska ima mehanizme da taj rast odgodi na dulje vrijeme. “S obzirom na to da Europska središnja banka do devetog mjeseca i dalje provodi svoj program kvantitativnog popuštanja i neće dizati kamatne stope, možemo reći da bez obzira na to što je američka središnja banka počela podizati kamatne stope, značajan rizik ove godine za rast kamatnih stopa ne postoji”, izjavio je Vujčić.

Najčitanije iz rubrike