Novosti
SRPSKI ODJECI POZIVA KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ

Vučić: Lošije ne može biti, može biti samo bolje
Objavljeno 31. siječnja, 2018.

Vezani članci

POZIV KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ

Vučić u Hrvatskoj sredinom veljače

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da posjeti Zagreb.

- Smatram da je za našu zemlju jako važno što smo dobili poziv za posjet Hrvatskoj, 12. i 13. veljače. Moramo razgovarati i vidjeti što možemo zajedno učiniti, te pomoći i Srbima u Hrvatskoj. Uvjeren sam da će to pozdraviti i hrvatska manjina u Srbiji s kojom također želimo suradnju - rekao je Vučić, dodajući kako želi i rješavanje drugih pitanja, te da će prilikom posjeta Hrvatskoj razgovarati “sa svim hrvatskim dužnosnicima te razgovarati i s predstavnicima srpskog naroda”.

- Ti razgovori neće biti laki. Ići ću u najboljoj vjeri sa željom da nešto učinimo za našu djecu i našu budućnost. Lošije od trenutačnog stanja ne može biti, može biti samo bolje - rekao je Vučić. Naveo je kako nije trenutak u kojemu bi se "Srbi i Hrvati trebali nadmetati u težini riječi koje će jedni protiv drugih izgovoriti, razmišljati kako će srpska i hrvatska javnost dobro reagirati ako se izgovori više teških riječi ili uvreda".

Srpski mediji podsjećaju kako se susret šefova država Srbije i Hrvatske u Zagrebu trebalo realizirati u prosincu prošle godine, ali je odložen zbog loše atmosfere, s čim su se složili i Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović, a povod za tadašnje zahlađenje odnosa dviju država bilo je podizanje spomenika oficiru JNA Milanu Tepiću koji je pokraj Bjelovara 1991. minirao skladište municije i eksploziva kako ne bi palo u ruke Hrvata. Hrvatska je podizanje spomenika takvom tipu osudila, a Srbija branila. Glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović ocjenjuje kako je poziv Vučiću dobar potez hrvatske predsjednice “ako je njena namjera pozivom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zaustaviti orkestriranu kampanja prema Srbiji, izložbi u UN-u i ministru Ivici Dačiću”.

- Poruka predsjednice Grabar-Kitarović ide ususret onome na čemu Srbija već duže vremena inzistira - da se sjedne i razgovara o svim otvorenim pitanjima bez čijih rješavanja nema pomaka u normalizaciji odnosa - rekao je Odalović, dodajući kako se hrvatska predsjednica “ni na koji način nije odredila prema izložbi o Jasenovcu u UN-u”. On drži kako je izložba o Jasenovcu organizirana u sjedištu UN-a “mjestu koje u svojoj biti ima status određene neutralnosti”, i nije uperena protiv nikoga, a više od 40 šefova misija bilo je na otvaranju i “ništa na toj izložbi nije upereno protiv Hrvatske”.

Odalović je dotaknuo i pitanje nestalih, jedno od najvažnijih pitanja za hrvatsku predsjednicu, pa je rekao da su pozvali svakoga tko ima ikakvu informaciju za rasvjetljavanje sudbine nestalih neka ih dostavi i da “dosad ni jedan srpski dužnosnik nije spriječio ni jednu radnju koja bi mogla pomoći”.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu pozdravilo je poziv hrvatske predsjednice srpskom kolegi kao “pozitivan korak”.M.Flego

Zastupnici: Treba razgovarati

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac poručuje kako je iznimno značajno da dođe do tog susreta kako bi se smirile negativne strasti, obuzdale negativne poruke i zaustavili polemički tonovi koji nerijetko izazivaju neprijateljstva i animozitet. “Također je važno da se vratimo svim pitanjima koja već godinama nisu u fokusu politike i ne rješavaju se, a to su otvorena pitanja vezana uz rat, izbjeglice, nestale, ratne zločine, prava manjina i granice”, dodaje Pupovac. Zastupnica GLAS-a Vesna Pusić ističe da treba normalizirati odnose sa Srbijom. "Ne znam je li to realno, ali je dobro raditi na poboljšanju odnosa između Hrvatske i bilo kojeg susjeda, posebice sa Srbijom, jer su to vjerojatno najosjetljiviji odnosi u regiji", ocijenila je. HDZ-ov Miro Kovač kaže da je dijalog nužan i da treba razgovarati o otvorenim pitanjima, poput ratnog nasljeđa i agresije na Hrvatsku. "Pozdravljamo razgovore i mislimo da je to potrebno, a je li koordinirano s Vladom, mislim da nije i da Vlada nije u tome sudjelovala. No, štete ne može biti", ocjenjuje Joško Klisović iz SDP-a.H

Možda ste propustili...

POLOŽEN VIJENAC U SPOMEN NA SVE ŽRTVE RADNIČKE BORBE, POGINULE RADNIKE I HRVATSKE BRANITELJE

Sindikati: Od nove vlasti zahtijevamo dijalog o položaju radnika

Najčitanije iz rubrike