Novosti
PRVA NACIONALNA USPOREDBA

Osječko rodilište ocijenjeno trojkom
Objavljeno 26. siječnja, 2018.
Vukovar, Pakrac, Brod, Požega i Vinkovci odbili suradnju u istraživanju

Udruga Roda objavila je rezultate svog istraživanja pokrenutog početkom 2016. kojim se pokušalo usporediti uvjete i skrb koje hrvatske bolnice nude rodiljama.

Riječ je o 34 rodilišta, a rezultati otkrivaju velike razlike unutar zdravstvenog sustava. U Rodi napominju kako se mogu usporediti samo rodilišta u ustanovama slične razine, pa se, primjerice, mogu uspoređivati KBC Split i KBC Osijek, ali nikako KBC Zagreb (Petrova) i Opća bolnica u Vinkovcima.

Velike razlike

- Ocjene su nastale nakon što je rodilištima, početkom 2016., poslan upitnik s pitanjima o skrbi i uvjetima koje nude rodiljama. Nažalost, samo polovina rodilišta ustupila je Rodi odgovore. No moramo se upitati kako i zašto postoje velike razlike između rodilišta. Trudnice u Hrvatskoj trebale bi dobivati skrb iste razine kvalitete u svim rodilištima, ali to, nažalost, nije tako. Osim kliničkih pokazatelja postoje i oni ljudski. U nekim rodilištima je i dalje normalno naplaćivati nazočnost pratnje na porođaju ili pak to uvjetovati pohađanjem tečaja koji se naplaćuje, ponekad i do 400 kuna, ili nazočnost pratnje na porođaju uvjetovati pohađanjem besplatnog tečaja, a u drugim je rodilištima to davno zaboravljena praksa. Žene i djeca diljem Hrvatske zaslužuju istu, kvalitetnu i dostupnu skrb, a umjesto toga svaka ustanova postupa po svome - naglasila je Daniela Drandić, voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda.

Rodilišta su ocijenjena zvjezdicama, od pet do jedne, a jedan od glavnih kriterija pri ocjenjivanju bio je postotak primjene epiziotomije pri vaginalnom porođaju. Tako su pet zvjezdica dobile samo specijalna privatna bolnica Podobnik i Opća bolnica u Varaždinu. Najniže ocjene, odnosno samo dvije zvjezdice, dobila su rodilišta u Kninu, Imotskom, Ogulinu, ali i Novoj Gradišci. KBC Osijek, unatoč činjenici što 24 sata dnevno nudi mogućnost porođaja uz epiduralnu analgeziju, ali i alternativne metode za ublažavanje boli, od uranjanja u toplu vodu, masiranja od strane primalje ili pratnje, zauzimanja položaja koji olakšava bol do ljuljanja na lopti i TENS-a, te smještaj u apartmanu i pratnju na porođaju, dobio je tek srednju ocjenu, tri zvjezdice, koliko je, primjerice, dobio i KBC Split. Razlog tome vjerojatno je činjenica što se pratnja uvjetuje tečajem koji stoji 400 kuna, a naplaćuje se i boravak u apartmanu. Inače, 2016. u osječkoj je bolnici rođeno 2005 beba, s tek nešto manje od 29 posto carskih rezova, ali i s 42 posto epiziotomija pri porođaju te stopom smrtnosti djece pri porođaju od samo pet posto. Bolnice u Vukovaru, Pakracu, Slavonskom Brodu, Požegi i Vinkovcima uopće nisu odgovorile na Rodin upitnik, pa su ocijenjene samo na temelju podataka iz članka Perinatalni mortalitet u RH u 2016. godini. Istovremno, rodilište u Našicama dobilo je četiri zvjezdice iako ne nudi epiduralnu anesteziju, ali ni mogućnost pratnje na porođaju, a bolnica u Novoj Gradišci dobila je tek dvije zvjezdice iako nudi i epiduralnu analgeziju i pratnju na porođaju.

Iskustva drugih

- Odluku o tome u kojem rodilištu roditi većina trudnica donosi vodeći se iskustvima svojih prijateljica ili rođakinja, ili prema pričama u medijima, koje mogu, ali i ne moraju biti istinite. Već godinama je smrtnost novorođenčadi i rodilja u Hrvatskoj vrlo niska, no poboljšanje kvalitete usluge u rodilištima nije praćeno padom smrtnosti. Kada smo jednom postigli nisku stopu smrtnosti, sljedeći cilj trebao bi biti jednako dostupna, kvalitetna skrb. U Hrvatskoj godinama jedan KBC ima daleko najvišu pojavnost carskih rezova, a drugi KBC-ovi imaju bitno niže postotke. Isto je s pojavnosti epiziotomija (rezanja međice), u nekim rodilištima taj postupak doživi čak 7 od 10 žena koje rađaju vaginalno, a u drugim rodilištima samo 1 od 10 žena. Po tome kaskamo za drugim europskim zemljama, primjerice, za Danskom, gdje je postotak epiziotomija na nacionalnoj razini oko 6 % - poručuju iz Rode.

Internetska stranica na kojoj su objavljeni svi prikupljeni podatci o rodilištima nudi korisnicama kontakt-brojeve telefona rodilišta, informacije o trudničkom tečaju koji se organizira u rodilištu, savjete što treba donijeti u rodilište za sebe i za dijete, informacije o uvjetima za pratnju u pojedinim rodilištima, ali i edukativan sadržaj.

Nefreteta Z. EBERHARD
ZABRINJAVA PORAST BROJA CARSKIH REZOVA

Postotak carskih rezova je u razdoblju od 2015. na 2016. (posljednje godine za koje postoje statistike) narastao za čak dva postotna boda na nacionalnoj razini, a u nekim rodilištima taj je porast iznosio čak 5 posto na godišnjoj razini. U istom razdoblju statistike smrtnosti majki i djece na porođaju ostale su u istom rangu. “Već smo prešli razinu gdje broj carskih rezova pruža bolje ishode porođaja. U sljedećim godinama, ako se ovaj munjeviti porast ne zaustavi, sve veći broj žena i djece snosit će negativne posljedice prekomjernog dovršenja porođaja carskim rezom”, uvjereni su u Rodi.

Daniela Drandić

voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda

Žene i djeca diljem Hrvatske zaslužuju istu, kvalitetnu i dostupnu skrb, a umjesto toga svaka ustanova postupa po svome.

Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika