Regija
SUFINANCIRANJE EU-A

Deset projekata - 55 milijuna kn
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

BELIŠĆE

Poznat prema brojnim velikim projektima, kojih je u protekle četiri godine bilo 40, a koje je realizirao u najvećoj mjeri uz pomoć sredstava fondova EU i drugih izvora, Grad Belišće za ovu je godinu pripremio čak deset novih projekata ukupne vrijednosti gotovo 55 milijuna kuna koje s 90 posto iznosa planira realizirati uz pomoć sredstava EU-a, najavio je na posljednjoj konferenciji za novinare gradonačelnik dr. Dinko Burić.

Prema prezentiranim materijalima riječ je o projektu izgradnje solarne elektrane vrijedne 3,16 milijun kuna za koju 2,98 milijuna Belišće planira namaknuti iz sredstava EU-a i Fondova. Ove godine planira se i realizacija dugoočekivanog projekta povećanja energetske učinkovitosti zgrade Dječjeg vrtića Maslačak, koja će stajati 6,82 milijuna kuna. Više od pola iznosa, točnije 3,56 milijuna, Belišćani će osigurati uz pomoć sredstava EU-a, Fondova, te Osječko-baranjske županije koja je obećala s milijun kuna poduprijeti projekt, dok će iznos od 3,26 milijuna biti pripremljen iz gradskog proračuna, najavio je gradonačelnik.

Išlo bi se i u projekt kulturne baštine: List do lista – industrijska baština Belišće “težak” 21.772.631 kuna, za kojeg se također očekuje potpora EU-a koja bi trebala iznositi 20,5 milijuna kuna. Belišćani su već prošli na projektu gradnje nerazvrstanih cesta u Bistrincima kojeg u cijelosti s 2,5 milijuna financira EU te u projektu prirodne baštine: Centra za posjetitelje s hostelom i poučnom stazom. Taj projekt stoji više od sedam milijuna kuna, a EU će ga poduprijeti sa 6,84 milijuna kuna. Nada u realizaciju postoji i za projekt razvoja poslovnih zona i gradnju Gospodarske zone kod pruge u koju će se uložiti više od šest milijuna kuna. Grad bi i u ovoj priči trebao sudjelovati sa svega 180.889 kuna, dok bi sve ostalo išlo na teret financiranja EU-a. U planu je i nastavak širenja mreže biciklističkih staza na području Grada u sklopu koje je želja gradnje biciklističke staze od Gata do Kitišanaca. Nova staza za sigurnije prometovanje biciklista procijenjena je na 4.285.000 kuna, a Grad Belišće nada se da će ga s 4.250.000 kuna podržati EU.

Produžetak Kolodvorske ulice u Gatu koštat će 450.000 kuna, a projekt energetske obnove zgrade DVD-a Belišće 1.550.000 kuna, u čemu se Grad nada sudjelovati sa svega 139.000 kuna. Milijun kuna stoji u troškovniku za rekonstrukciju Trga slobode u Bistrincima za koji bi se iz sredstava EU-a trebalo osigurati 850.000 kuna.L.Aničić

Maksimalni trošak 5,3 milijuna kuna

Gradonačelnik Burić podsjeća da je riječ o planiranim EU projektima, među kojima gotovo sigurno svi neće proći na natječajima. No u situaciji da se to dogodi pa svi prođu, Grad za ukupno deset projekata vrijednih 54.659.914 kuna neće izdvojiti više od 5,3 milijuna kuna, što je manje od deset posto ukupne zajedničke vrijednosti svih planiranih investicija.

Najčitanije iz rubrike