Mozaik
DODIJELJENE SAG AWARDS

“Tri plakata izvan grada” dobio glavnu nagradu
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Film “Tri plakata izvan grada”, drama Irca Martina McDonagha, dobio je glavnu nagradu na dodjeli SAG Awards, onu za najbolji filmski ansambl. Ovo je nagrada američkog odruženja filmskih i televizijskih glumaca i smatra se barometrom za Oscare za koje će nominacije biti objavljene danas, 23. siječnja.

Taj film svrstao se tako među favorite za Oscare, uz fantastičnu melodramu “Oblik vode” meksičkog redatelja Guillerma Del Tora. Nagradu SAG za najbolju glavnu glumicu dobila je Frances McDormand, glavna glumica u "Tri plakata izvan grada", gorkoj drami o majci koja preko jumbo-plakata prosvjeduje protiv sporosti istrage o smrti njezine kćeri. McDormand je tako glavna kandidatkinja za Oscara u toj kategoriji, isto kao i Gary Oldman među glumcima. Taj 59-godišnji Britanac dobio je SAG za ulogu Winstona Churchilla u filmu "Prijelomni čas". Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Sam Rockwell također za film "Tri plakata izvan grada", a za najbolju sporednu žensku ulogu Allisom Janney za ulogu zahtjevne majke u filmu "Ja, Tonya" o skandalu vezanom uz klizačicu Tonyu Harding.

Najboljim ansamblom među televizijskim dramskim serijama proglašen je onaj iz serije “This Is Us”, a najboljim glumcem u seriji proglašen je Sterling K. Brown, također iz “This Is Us”. Za najbolju glumicu u dramskoj seriji nagrađena je Claire Foy za “The Crown”. U humorističkim serijama najbolji je glumac William H. Macy (“Shameless”), a glumica Julia Louis-Dreyfus (“Veep”), koja nije mogla nazočiti dodjeli jer se liječi od raka dojke. Serija “Veep” osvojila je i nagradu za najbolji glumački ansambl u humorističkoj seriji. U relativno novoj kategoriji kaskadera nagrađeni su kaskaderi iz “Igre prijestolja” za TV i kaskaderi iz “Wonder Woman” za film.

Dodjelu nagrada obilježile su žene i njihove priče o seksualnom uznemiravanju koje su zatresle Hollywood. Optužbe za seksualno uznemiravanje natjerale su desetke moćnika u Hollywoodu da odstupe, dio je dobio otkaz, a dio je morao prepustiti svoje mjesto u nekim projektima. Žene, među kojima brojne velike glumice, prekinule su šutnju kroz pokret #MeToo na društvenim mrežama i kampanju Time's Up za pravnu pomoć žrtvama. Najboljom glumicom u miniseriji ili TV filmu proglašena je Nicole Kidman za “Big Little Lies”, što joj je prva pobjeda nakon deset nominacija, dok je njezin kolega iz serije, Alexander Skarsgard, pobijedio u muškoj kategoriji.

- Zahvalna sam što karijere žena u ovom poslu sada mogu trajati i nakon što napune 40 godina. Nadam se da će filmaši i autori serija nastaviti prikazivati ženske priče - rekla je Nicole, koja je nagrađena za miniseriju koja govori o zlostavljanju u obitelji. Dodjelu je vodila glumica Kristen Bell, koja se u svojem monologu našalila na račun Melanije Trump, ali i ozbiljno poručila kako “svačija priča zaslužuje da bude ispričana”. T.Kvorka

dodjela

OBILJEŽILE SU JE ŽENE I NJIHOVE PRIČE

FREEMANU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Morganu Freemanu njegova dugogodišnja kolegica i prijateljica Rita Moreno uručila je nagradu za životno djelo. Pohvalila je njegovu posvećenost poslu, ali i brojnim humanitarnim projektima, osobito onim namijenjenim obrazovanju. “Ovakvi trenuci najčešće podrazumjevaju cijelu 'litaniju' zahvala. Ja to ne mogu izgovoriti jer ne znam sva vaša imena, zato neću ni pokušavati”, rekao je Freeman, koji je zahvalio SAG-u, obitelji i kolegama.

Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

U POLUFINALU SHOWA NASTUPAJU POSEBNI GOSTI

Prljavo kazalište u “Zvijezde pjevaju”

Najčitanije iz rubrike