Regija
VUKOVAR

Uskoro i druga faza obnove vukovarskog vodotornja
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Projekt obnove vukovarskog vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva, obilježio je prošlu godinu - rekao je gradonačelnik Ivan Penava, dodavši kako se u obnovu donacijama uključio velik broj ljudi. Zahvalnost je izrazio i medijima, koji su uložili silnu energiju kako bi popratili kampanju za prikupljanje donacija te o tome upoznali i senzibilizirali javnost.

- Zaključno s posljednjim danom prošle godine potrošeno je oko 5,5 milijuna kuna s PDV-om, a izvođač radova uveden je u posao 24. svibnja prošle godine. Prije nekoliko dana raspisana je javna nabava za drugu fazu, koja obuhvaća uređenje popratnih sadržaja. Prva se faza tiče same građevine vodotornja, projektantska vrijednost druge faze je oko 8,8 milijuna kuna i u njezinu je sastavu ugradnja novih sadržaja: ugostiteljskog objekta, dječjeg igrališta, amfiteatra te hortikulture. Treća, završna, faza odnosi se na osmišljavanje unutrašnjeg uređenja i taj bi projekt trebao biti gotov krajem siječnja, a potom slijedi raspisivanje javne nabave - rekao je Penava. Objasnio je kako se dovršetak građevinskog dijela radova očekuje do kraja ove godine, a kako uređenje neće dugo trajati, pretpostavlja se da bi obnovljeni vodotoranj vrata posjetiteljima mogao otvoriti krajem ove ili početkom iduće godine, s cjelokupnom ponudom i sadržajima. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 26 milijuna kuna bez PDV-a.

- U akciju se uključilo oko 6000 fizičkih i pravnih osoba plus oko 300.000 poziva telefonom. Do sada smo prikupili oko 18,5 milijuna kuna, a toliko je za obnovu objekta dala i Vlada RH - rekao je prvi čovjek Vukovara.

Uklonjeni su stari porušeni dijelovi cigle i konstrukcije, ugrađena dodatna armatura, ojačana je postojeća armiranobetonska konstrukcija te se pristupilo ugradnji nove čelične konstrukcije. U tijeku su pripremni radovi za ugradnju dizala, a ugrađuje se i čelična konstrukcija koja je osnova za postavljanje novih sadržaja.D. Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike