Mozaik
DODJELA U NIZOZEMSKOJ

Exit osvojio nagradu za najbolji festival u Europi
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Exit je službeno najbolji festival Europe, objavljeno je na dodjeli Europskih festivalskih nagrada u Nizozemskoj. Exit je pobijedio u glavnoj kategoriji u konkurenciji od vrtoglavih 350 festivala iz više od 35 zemalja, uz više od milijun glasova publike i mišljenje stručnog žirija, koji su činili najeminentniji ljudi svjetske glazbene industrije. Exitovi festivali bili su u finalu u čak šest kategorija, a sam Exit u rekordne tri kategorije, uključujući i osvojenu glavnu nagradu za najbolji veliki europski festival te za najboljeg festivalskog organizatora u Europi i nagradu “Take a Stand” za društveni aktivizam.

- Zaista je nevjerojatan uspjeh nakon samo četiri godine ponovo osvojiti najvažniju festivalsku nagradu na svijetu! I to u najtežoj kategoriji, gdje su najveći europski i svjetski festivali s budžetima i deset puta većim od našeg. Ovim je Exit ljeto ljubavi 2017., koje se sastojalo od četiri festivala, u Novom Sadu, Umagu, Budvi i Temišvaru, s više od 350.000 posjetitelja, upisano zlatnim slovima u svjetsku festivalsku povijest. Upravo cijeloj regiji posvećujemo ovu nagradu sa željom da Exitovih sada već pet festivala, u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Rumunjskoj, pridonese da se našom regijom šire poruke ljubavi i prijateljstva. Nagrada Exitu priznanje je i Sea Staru, koji je postigao fantastičan uspjeh da nakon prvog izdanja uđe u najboljih deset europskih festivala u svojoj kategoriji. Izuzetna je godina iza nas, a za ovu pred nama još su veći planovi, koje će sad biti puno lakše pretvoriti u stvarnost! - kaže osnivač Exit festivala Dušan Kovačević.

Exit je u konkurenciji za glavnu nagradu bio s drugim europskim festivalskim divovima, kao što su Glastonbury, Roskilde, Tomorrowland, Sziget Festival, Lowlands i mnogi drugi. Ovo je druga zaredom šampionska titula koju je Exit osvojio na Europskim festivalskim nagradama, još od njihova ustanovljenja, 2010., a svake godine je u najužem izboru za najbolji europski festival. Ove godine predstavlja najveći festivalski pothvat do sada, pod nazivom Exit Freedom 2018., koji čini čak pet festivala u pet zemalja. Predvodi ih službeno najbolji europski festival Exit, a prvi na redu je Festival 84 na olimpijskoj Jahorini. Slijede Sea Star u Umagu i Revolution u Temišvaru kao uvertira za najveće okupljanje na mjestu koje čuva titulu, Petrovaradinskoj tvrđavi, a za samu je završnicu ljeta rezerviran Sea Dance, koji je nagradu za najbolji festival do 40.000 posjetitelja dnevno osvojio prije tri godine. Osim Exita finalisti u svojim kategorijama bili su i Sea Dance te Sea Star i Revolution. T.K.

350

festivala iz više od 35 zemalja natjecalo se u konkurenciji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike