Sport
HRVOJE HORVAT

Upali smo u euforiju, do kraja moramo krvariti
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Pomoćnik Line Červara i trener NEXE-a Hrvoje Horvat ugodno je iznenadio novinare koji nemaju često prigodu surađivati s njim tijekom godine. Elokventan, smiren, spreman odgovoriti na svako pitanje, a s druge strane zanimljiv i analitičan. Čak je dobio javnu pohvalu, pa je dio novinara zatražio da može češće dolaziti na press-konferencije. No, morao je odgovoriti i na neugodna pitanja.

Jedno od takvih je i zbog čega je hrvatska obrana od početka izgledala raspadnuto? Gdje je nestalo gustoće u bilo kojoj obrambenoj zoni?

- Istina, jako su nas dobro raširili, a kada puca jezgra onda je i vrataru najteže. Odigrali su ono što smo mi htjeli odigrati, strpljivo, disciplinirano. Mi smo tome u mnogočemu kumovali. Bili smo opčinjeni atmosferom, publikom. Sve je bilo idilično, ružičasto, tapšu nas svi. To nas je očito uljuljalo. Nismo rudarili i krvarili 60 minuta. Bio je plan stisnuti središnji dio zone pa da budemo gusti, a oni su dosta prelazili na drugog pivota. Poslije su rješavali vanjskim šutom, a kada smo izlazili van jako su dobro proigravali pivotu iza leđa. Oni su vodili nas, a ne mi njih - pričao je Horvat.

Dobro su se pripremili za Cindrića i Karačića? Jesmo li to mogli riješiti s pravim šuterom.

- Pričamo o nečemu jesmo li trebali koju minutu ranije uvesti Mandalinića ili Mamića. Ali, generalno nije štimalo. Dobro su nam uštopali udarnu varijantu, ali opet smo postigli 31 pogodak. Da do kraja prvenstva postižemo toliko pogodaka vjerojatno bismo bili europski prvaci. I dalje mislim da je defanziva uzrok porazu.

Jesu li nas zavarali Srbija i Island i švedski poraz od Islanda na startu?

- Očito je jako teško zadržati fokus i koncentraciju na razini 150 posto. Izgubili su na početku turnira i idu dalje s četiri boda. Ovo nam je velika opomena, veliki šamar, ali nije prekasno. Idemo opet težim putem. Situacija nam se komplicira, ali ništa nije izgubljeno.

Je li sada s činom generala poslije bitke bila kriva procjena što je iz sastava izbačen Mirko Alilović?

- Stav reprezentacije i svih u njoj je taj da smo svi dio tima. To je reprezentacija, nije klub. Tri minute, ili 60 minuta, svi moraju odraditi svoje zadaće. Ocijenili smo da se križamo s Bjelorusijom i da ih Pešić najbolje pozna, pa smo ga zbog toga sada prijavili. To su neki taktički potezi.

Kako se koncentrirati na Bjelorusiju?

- Imat ćemo dva suparnika. Njih i nas same. Ako pobijedimo nas same, neće biti problem. Treba ih shvatiti, imaju iskusnog trenera, Šveđani su im sigurno pokazali put kojim treba ići. Mi moramo biti svjesni da nam nitko neće pomoći osim nas samih. Treba zasukati rukave i teško raditi.

Unatoč ne baš sjajnim iskustvima prošle godine s psihologom reprezentacije postavljeno je pitanje Horvatu je li stožer sada razmišljao o dovođenju psihologa?

- Dobili smo šamarčinu i ako nas ona nije osvijestila onda, bojim se, ne pomaže nam ni fakultet psihologa - zaključio je Horvat.

Hrvoje Horvat

član stručnog sožera

Sve je bilo idilično, ružičasto, tapšu nas svi. To nas je očito uljuljalo. Treba samo zasukati rukave i teško raditi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike