Ekonomija
SVE JE VIŠE GRAĐANA KOJI ŽELE BITI SAMI SEBI ŠEF

Od 10 novootvorenih radnih mjesta čak 9 ih se otvara u sektoru malog poduzetništva
Objavljeno 17. siječnja, 2018.
Mali i srednji poduzetnici zamašnjak su hrvatskog gospodarstva

Mali i srednji poduzetnici zamašnjak su hrvatskog gospodarstva, no daleko od priznanja mjerodavnih institucija s obzirom na rastuću ulogu kojom grade i "guraju" domaću ekonomiju, istaknuli su to iz Virtualnog ženskog poduzetničkog centra te dodali kako se ponekad čini kao da se, u srazu s hrvatskom birokracijom, cijelim spletom zakona, propisa, nameta i obveza, radi na zatiranju, a ne poticanju poduzetništva na našim prostorima. No, i unatoč tomu, poduzetništvo se pokazalo "najžilavijim" sektorom gospodarstva te iznimo prilagodljivim i izdržljivim, navode također iz Virtualnog ženskog poduzetničkog centra te dodaju da se nadaju da će biti pomaka u reformama i poreznim rasterećenjima u nadolazećoj 2018. godini te više razumijevanja "onih na vlasti" u odnosu prema onima koji privređuju na realnom sektoru, što bi dalo znatno više optimizma u redovima poduzetnica i poduzetnika.

Kako nadalje naglašavaju iz Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, gledajući statistiku, od deset novootvorenih radnih mjesta čak devet ih se otvara u sektoru malog i srednjeg poduzetništva, koje ujedno akumulira i najveći broj nezaposlenih osoba koje postaju vlasnici ili suvlasnici tvrtki i obrta.

Besplatne edukacije

“Hrvatska lagano, ali sigurno nakon 27 godina traganja kroz brojne ekonomske stranputice postaje država u kojoj je poželjno sam sebi biti šef, biti vlasnikom vlastitog poslovnog projekta i njegova razvoja na realnom sektoru. Hrvatska sigurnim korakom ide prema epitetu države u kojoj građani žele živjeti od poduzetništva. Kronično nam nedostaje jednostavnosti u poreznom sustavu, zakonodavstvu te parafiskalnim nametima. Opće je poznata činjenica i da nam nedostaje kvalitetnih edukacijskih programa za poduzetništvo, što je Virtualni ženski poduzetnički centar nastojao promijeniti besplatnim edukacijama u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Mnogi se poduzetnici muče s plasmanom proizvoda i usluga na tržište, ne znaju svoj put do kupca, niti ono što poduzetnički posluju znaju s ideje kvalitetno pretočiti u ono što traže klijenti. Sve je to mali dio poteškoća s kojima se danas suočavaju poduzetnice i poduzetnici, kroz koje prolaze svatko na svoj način, te uz pomoć naše asocijacije koja ih umrežava, te potiče na suradnju, ali još uvijek bez učinkovitog partnerskog odnosa s državne strane. Nadamo se da će se u 2018. godini ipak i taj segment koji vodi k učinkovitom poduzetništvu promijeniti te da će vlast kako na državnoj tako na lokalnoj razini postati istinski suradnik poduzetnica i poduzetnika”, ocijenila je voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra u analizi 2017. godine. Tomu se nada i Loyalty članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Marijana Jakić, vlasnica i direktorica splitske tvrtke Mitella d.o.o.

- U odnosu prema 2016. godini, 2017. godina bila je puno uspješnija. Porastom broja apartmana u turizmu porasla je i prodaja klimatizacijskih uređaja čime se bavim. U odnosu prema prijašnjim godinama, kada je kupcima bila bitna cijena, ove su godine na prvo mjesto stavili kvalitetu uređaja koje isporučujemo - komentirala je splitska poduzetnica Marijana Jakić, vlasnica tvrtke Mitella d.o.o., te očekuje uspješno poslovanje i u 2018. godini.

Novi sadržaji

Zagrebačka poduzetnica i loyalty članica Gordana Bauer broji više od dva desetljeća poduzetničkog staža, smatra da bi ipak trebalo više raditi da se poduzetništvo istinski podupire i njeguje, a ne zatire.

- U poslovnom smislu, 2017. godina bila mi je odlična, možda i najbolja do sada. U 2018. bih voljela kada bi briga tj. poticanje poduzetništva u Hrvatskoj bilo stvarno, ne samo deklarativno. Ponekad mi se čini da sistem i nije uvijek "na strani" poduzetništva, naročito malog i srednjeg - upozorava ova zagrebačka poduzetnica.

Mirjana Semenić Rutko, loyalty članica i projektna managerica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, osim u vlastito poduzetništvo, veliki dio poslovnih aktivnosti usmjerila je i u poduzetničko osnaživanje Vukovara, grada u kojem živi i radi. Vlasnica privatne ginekološke ordinacije uočava također izrazit pozitivni pomak u poslovanju u 2017. godini. I dok u 2018. godini poduzetnica Mirjana Semenić Rutko očekuje i nadalje pomake u svom poslu prema pozitivnim brojkama, ali i novim sadržajima kojima će unaprijediti svoje aktivnosti, istih ne vidi kada je u pitanju odnos države prema svima koji rade na realnom sektoru.

- U poduzetničkom smislu ne očekujem velike pomake od vladajućih institucija. Jedini napredak koji očekujem jest u pomaku kod nas samih - poduzetnica i poduzetnika. Vladajući su jednostavno naviknuli na svoja mjesta i pozicije koje imaju u našem društvu te u većini nisu iz poduzetničkog svijeta niti nas razumiju. Tako i ne znaju što je sve potrebno da bismo stvorili i održali svoj posao i poduzetničke aktivnosti. Našim vlastitim zauzimanjem možemo se povezati i zajednički djelovati na svim poljima poduzetništva. To je jedino što očekujem - komentira ova vukovarska poduzetnica.

Pomicati granice

Osječka poduzetnica i loyalty članica Daniela Pavić, vlasnica i direktorica tvrtke Odina asistencija, duže je vrijeme na realnom tržištu i već je prošla njegove brojne Scile i Haribde do poslovnog uspjeha. - Mi svi skupa možemo bolje i možemo više. Nastojim pomicati svoje granice i na taj način svoju tvrtku dovesti na mjesto koje sam za nju zacrtala. U 2018. godini se nadam plodovima uloženog rada i truda i uspješnom svladavanju novih izazova koje sam si zadala za 2018. godinu. U poduzetničkom smislu, misleći na Hrvatsku, u 2018. godini ne očekujem velike pomake, naprotiv i oni mali, ali istinski dobro bi došli ako razgovaramo o strukturama državne vlasti i administracije. Najviše očekujem od mikro, malih i srednjih poduzetnika koji svojim radom, trudom i zalaganjem mogu učiniti razliku zbog koje će nam svima biti bolje - naglašava ova osječka poduzetnica, vlasnica tvrtke Odina asistencija.

Zdenka RUPČIĆ
22 % ISPITANIKA IZ RH IMA PODUZETNIČKE NAMJERE

- Unatoč negativnoj klimi i ozračju koje se veže uz poduzetništvo, čak 22 posto ispitanika iz Hrvatske u istraživanju Global Entrepreneurship Monitora iz 2016. izjavilo je da ima poduzetničke namjere. Treba reći i da taj prosjek u Europskoj uniji iznosi oko 14 %. No, jedno su želje, a drugo su istinske poduzetničke namjere, koje je iznimno teško u Hrvatskoj pretočiti u učinovit poslovni pothvat, pa se nadamo da ćemo imati u državi u 2018. godini konstruktivnog partnera s kojim će to lakše biti prenijeti s ideje u djela - kazala je voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike