Mozaik
ŠVICARSKI ZAKON

Sud: Jastozi prije kuhanja moraju biti ošamućeni
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Švicarska je zabranila primjenu dosadašnje kulinarske prakse da se još živi jastozi ili rakovi u uzavrelu vodu stavljaju živi. Novi zakon, u skladu s kojim jastozi i ostale vrste rakova prije kuhanja moraju biti ošamućeni, na snagu stupa 1. ožujka.

Prema istom se zakonu ti morski člankonošci više neće smjeti transportirati na ledu ili u ledenoj vodi. Vodene vrste uvijek moraju biti u svojem prirodnom okružju. Odluka je zabrinula vlasnike restorana, koji kažu da će morati promijeniti način pripreme te vrste rakova, piše švicarski Tages Anzeiger. Novi zakon uključuje i niz novih propisa o zaštiti životinja, među kojima je odredba o veličini kaveza za kućne ljubimce i odluka prema kojoj zamorci, zečevi i pilići više neće moći biti izloženi u zoološkim vrtovima.

Novim zakonom Švicarska slijedi talijanski primjer kada su posrijedi propisi o čuvanju rakova. U lipnju prošle godine talijanski je sud donio odluku da se jastozi ne smiju držati na ledu u restoranskoj kuhinji, jer im to prouzroučuje patnju. Treba napomenuti da postoji razlog zbog kojega jastog mora biti živ kada se počnu pripreme za neko jelo.

On u svojem mesu sadržava bakteriju koja je, dok je živ, potpuno bezopasna. No, čim ugine, mutira i iz bezopasne pretvara se u opasnu i otrovnu. Dakle, ova vrsta rakova kuha se živa kako bakterija ne bi stigla mutirati. Prije se vjerovalo da ove životinje ne osjećaju bol tijekom kuhanja, no poslije se pokazalo da na bol regiraju fizički, trzanjem, ali i hormonski, ispuštanjem određenog hormona u krvotok.

Zanimljivo je da je kortizol, koji jastozi ispuštaju u krvotok, isti hormon koji se izlučuje u ljudskom organizmu kada čovjek osjeća bol.H

OŠTRI ZAKONI I U ITALIJI

Vlasnik jednog restorana u talijanskom gradu Vicenzi prije deset godina kažnjen je sa 688 eura jer je žive jastoge izložio u ledu kako bi privukao posjetitelje, a spomenuta je kazna u skladu sa zakonom o zlostavljanju životinja. Sud u Vicenzi odlučio je da je takvo izlaganje jastoga oblik zlostavljanja, jer rakovi polagano ugibaju zbog gušenja. Nakon donošenja presude vlasnik ribljeg restorana izjavio je da će se žaliti, jer smatra neprimjerenom usporedbu patnji jastoga s maltretiranjem životinja kao što su psi i mačke. Tužbu je još 2002. podigao bivši aktivist udruga za zaštitu okoliša koji je u restoranu ručao sa svoje dvoje djece. Italija je jedna od zemalja s najoštrijim zakonom o zaštiti prava životinja.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MATEJ PODGORSČAK PROMOVIRAO PJESMU I SPOT

Uvijek dajem sve od sebe, iskreno i s nekom emocijom

2

TZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Projekt Gourmet Slavonija,
Baranja i Srijem

3

PRODUCENT JE SRĐAN SEKULOVIĆ SKANSI

Nina Kraljić snimila pjesmu "Najljepši dan" u suradnji s Aljošom Šerićem iz Pavela