Regija
NOSTALGIJA I IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Za NK Spačvu igrali su i Šeks, Petković, Skakić, Orešković...
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

VINKOVCI

Danas, u subotu, u 10.30 na prvom katu tvrtke Santini, prekoputa vinkovačkog željezničkog kolodvora, bit će otvorena izložba fotografija “Nekad bilo, danas se spominje” o dugoj i bogatoj povijesti NK Spačva, osnovanom 1957. pod nazivom NK Drvodjelac. Od 1962. do 1995. klub je nosio ime NK Spačva i nastupao na igralištu Lenije u Vinkovcima, a nakon završetka sezone 1994./95. klub je nekom, vjerojatno političkom, odlukom preseljen u Otok i spojen s NK Otok te mu je promijenjeno ime u NK Spačva-Otok.

Pod tim nazivom odigrava jednu sezonu u 2. HNL - sjever, a nakon završetka sezone, 1996., klub je ponovo vratio staro ime, NK Otok, čime naziv Spačva potpuno nestaje.

Na izložbi će biti izloženo više od 250 fotografija, uglavnom skupnih, na kojima su kompletne momčadi u raznim vremenima, jer su morali ograničiti broj izloženih fotografija pa nisu stavili i one na kojima je jedan igrač ili nekoliko njih ili treneri. Organizatori žele da se posjetitelji gledajući izložbu vrate u mladost.

- Nas petnaestak prijatelja i bivših igrača NK Spačva na druženju, gdje smo se spominjali starih nogometaških dana, nadošli smo na ideju da nekoliko fotografija stare Spačve postavimo u izlog i tako podsjetimo na postojanje ovog nogometnog kluba, u kojemu su stasali brojni igrači i treneri koji su danas dio povijesti vinkovačkog, slavonskog i hrvatskog nogometa. No vidjeli smo da imamo puno fotografija i odlučili smo ih izložiti na izložbi kako bismo podsjetili i sebe i druge na postojanje ovog nogometnog kluba. Izložbu smo zamislili kao mjesto gdje ćemo se okupiti, družiti, pretresti uspomene i razmijeniti brojeve mobitela, jer neki se nisu susreli ni vidjeli godinama. Sve nas je manje pa će ovo biti prilika da se podsjetimo na stare dane – kaže Mile Petković, bivši igrač, a poslije i trener NK Spačva i mnogih poznatih klubova, jedan od 15 inicijatora i organizatora izložbe. Dodaje kako očekuju bar 150 bivših igrača NK Spačva i Vinkovčana koje zanima nogometna povijest. Petković kaže kako je i sam gledajući fotografije doznao nešto novoga.

- Evo, primjerice, nisam znao da je Jole Skakić, istaknuti tenisač, igrao za Spačvu, pa i političar Vladimir Šeks igrao je 70-ih godina, Ivan Orešković, voditelj folklornog ansambla Šumari, također je igrao kod nas - priča Petković i dodaje kako neki mlađi igrači nisu prepoznali mnoge nogometaše na slikama, a neki čak nisu ni sebe prepoznali.

Miroslav FLEGO
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike