Novosti
KLJUČNO ZA GOSPODARSKI RAZVOJ

Milijarda eura za europska superračunala
Objavljeno 12. siječnja, 2018.

Europska komisija u srijedu je predložila ulaganje od milijardu eura u infrastrukturu za vrhunska europska superračunala do 2020. godine.

Komisija navodi da je taj prijedlog ključan za konkurentnost i neovisnost EU u okviru podatkovnog gospodarstva, jer europski znanstvenici i industrija svoje podatke danas sve više obrađuju izvan EU zato što vrijeme izračuna dostupno u EU ne zadovoljava njihove potrebe. Zbog tog manjka neovisnosti ugroženi su privatnost, zaštita podataka, poslovne tajne i vlasništvo nad podatcima, posebno u slučaju osjetljivih aplikacija.

U okviru nove pravne strukture financiranja (pod nazivom “Zajednički pothvat EuroHPC”) nabavit će se, izgraditi i uspostaviti vrhunska infrastruktura za računalstvo visokih performansi (HPC) u cijeloj Europi. Osim toga, EuroHPC-om poduprijet će se program istraživanja i inovacija za razvoj tehnologija i hardvera te softvera koje bi se upotrebljavale na tim superračunalima. Doprinos EU zajedničkom pothvatu EuroHPC iznosit će približno 486 milijuna eura u skladu s postojećim višegodišnjim financijskim okvirom, a države članice i pridružene zemlje uložit će sličan iznos. Ukupno bi se do 2020. uložila milijarda eura javnog novca, a uz to bi privatni članovi inicijative uložili doprinose u naravi.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike