Mozaik
BRITANSKI OSCARI

Bafta: najviše nominacija za “Oblik vode”
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Mračna bajka "Oblik vode" meksičkog redatelja Guillerma del Tora osvojila je najviše (12) nominacija za filmsku nagradu Britanske akademije filmskih znanosti i umjetnosti (BAFTA).

Britanska ratna drama "The Darkest Hour" i američki film "Tri plakata izvan grada" imaju po devet nominacija, a "Blade Runner 2049" i "Dunkirk" po osam. "Oblik vode", pobjednik ovogodišnje Venecije, nominiran je i za najbolji film, a Guillermo del Toro za režiju i za scenarij. U kategoriji najboljeg filma našli su se još i “Call Me by Your Name”, “Darkest Hour”, “Dunkirk” i “Tri plakata izvan grada”.

Sally Hawkins u "Obliku vode" i Frances McDormand u "Tri plakata izvan grada" među nominiranima su za glavnu žensku ulogu, a uz njih se za nagradu bore i Annette Bening (“Stars Don’t Die in Liverpool”), Margot Robbie (“I, Tonya”) i Saoirse Ronan (“Lady Bird”).

U kategoriji najboljeg glumca natječu se: Daniel Day-Lewis (“Phantom Thread”), Gary Oldman (za portret Churchilla u "The Darkest Hour"), Daniel Kaluuya (“Get Out”), Jamie Bell (“Film Stars Don’t Die in Liverpool”), i Timothée Chalamet (“Call Me by Your Name”).

Za najbolji britanski film nominirani su: “Tri plakata izvan grada”, "The Death Of Stalin", "God’s Own Country", "Lady Macbeth", "Paddington 2" i “Darkest Hour”. U izboru za najbolji strani film nominacije su dobili: "Elle" (Nizozemska), "First They Killed My Father" (Kambodža), "The Handmaiden" (Južna Koreja), "Loveless" (Rusija) i "The Salesman" (Iran).

Christopher Plummer nominiran je za sporednu mušku ulogu za portret naftnog tajkuna Paula Gettyja u "Sav novac svijeta", kojeg je izvorno glumio Kevin Spacey, ali ga je redatelj Ridley Scott potpuno izrezao iz filma nakon optužbi za seksualno zlostavljanje. Plummer je svoje scene snimio naknadno, samo mjesec dana prije zakazanog izlaska filma u distribuciju. Ostali nominirani sporedni glumci su: Hugh Grant (“Paddington 2”), Willem Dafoe (“The Florida Project”) te Sam Rockwell i Woody Harrelson za “Tri plakata izvan grada”. Najbolje spredne glumice su Allison Janney (“I, Tonya”), Kristin Scott Thomas (“Darkest Hour”), Laurie Metcalf (“Lady Bird”), Lesley Manville (“Phantom Thread”) i Octavia Spencer (“The Shape of Water”). Dodjela BAFTA nagrada je 18. veljače u Londonu. T.Kvorka

IZNENAĐENJE: “BLADE RUNNER 2049”

Film “Blade Runner 2049” posve je ignoriran na nominacijama za Zlatni globus. Vjerojatno zato što nisu objavljene nominacije ni za jednu nagradu koja ima tehničke kategorije. Do sada! Naime, film je i te kako nominiran za BAFTA-u, i to za montažu, zvuk, originalnu glazbu, scenografiju, posebne efekte i kameru.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike