Novosti
GRANIČNI SPOR

Plenković: I Hrvatska može naplaćivati kazne Slovencima
Objavljeno 4. siječnja, 2018.

Hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama dosad, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na sastanku s istarskim ribarima u četvrtak u Zagrebu.

Na sastanku su ribari tražili siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne koje najavljuje Slovenija nakon što je krenula s jednostranom implementacijom arbitražne presude. Uz ministra Tolušića na sastanku su sudjelovali i državni tajnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Ministarstva pravosuđa. Tolušić je zahvalio predstavnicima ribara na dolasku i strpljenju, izrazio podršku cijele Vlade, te još jednom ponovio da arbitražna odluka za Hrvatsku nije mjerodavna, pa tako ni njen dio koji se odnosi na razgraničenje na moru u području Savudrijske vale. “Hrvatska granica ostaje nepromijenjena, a naša pozicija se ni milimetar neće promijeniti”, rekao je ministar poljoprivrede.

Potpora Vlade

- Hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama dosad. Svoj će posao i dalje obavljati u miru, a ni jedan ribar neće trpjeti materijalnu štetu. Naši ribari bit će zaštićeni i imaju apsolutnu podršku Vlade RH - tristo posto smo uz vas – rekao je ministar Tolušić ribarima, te dodao da ovaj problem ne postoji od jučer, niti se sutra može riješiti, ali da nema nikakvih incidenata na granici niti je ijedan ribar u Savudriji dobio kaznu u zadnjih mjesec dana, što su potvrdili i ribari koji su sudjelovali na sastanku.

- Institucije ove države raspolažu svim relevantnim informacijama: popisima plovila, snimkama, radarima kojima se bilježe i dokumentiraju sva kretanja u Savudrijskoj vali, pa imamo sve što je potrebno za pokretanje postupaka prema slovenskoj strani ako ona ustraje na jednostranim odlukama. Hrvatska i dalje želi prijateljsku komunikaciju i dijalog sa slovenskom stranom - ističe Ministarstvo poljoprivrede.

Predstavnici Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore zaključili su da više nema straha od isplovljavanja u Savudrijsku valu. Predložili su osnivanje jedinstvenog radnog tijela sastavljenog od predstavnika nadležnih ministarstava, ribarskih udruga, grupacija i komora koje će se redovno sastajati radi koordinacije zajedničkih aktivnosti oko ove problematike.

Slovenska policija zaprijetila je ribarima visokim novčanim kaznama zbog lova u dijelu zaljeva koji Ljubljana smatra slovenskim, a Zagreb hrvatskim teritorijem.

- Dobili smo čvrstu garanciju hrvatske Vlade i resornih ministarstva da će interesi hrvatskih ribara u Savudriji i Umagu biti zaštićeni - rekao je novinarima Robert Momić, predsjednik Ceha ribara Istarske županije, nakon sastanka.

Savudrijski ribar Danilo Latin rekao je da su dobili obećanje da hrvatska Vlada i država stoje čvrsto iza hrvatskog ribara koji, kako je rekao, ne ribari radi politike, nego zbog egzistencijalnih razloga. Prema njegovim riječima, ribarima je obećano da neće snositi nikakve posljedice mogućih slovenskih kazni. “Strah koji se uvukao među ribare nestao je nakon dobivenih odgovora”, kazao je Latin.

Novi poziv na dijalog

Hrvatska Vlada uporno poziva Sloveniju da otvoreno granično pitanje u Savudrijskoj vali riješe dijalogom i da se suzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza. Premijer Andrej Plenković na početku sjednce Vlade u četvrtak, za slovenske najave o naplaćivanju kazni hrvatskim ribarima rekao je kako isto može poduzeti i hrvatska strana protiv slovenskih ribara, ako bude potrebno.

- Nema nikakvog problema u tome da naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode - rekao je premijer, istaknuvši da je najmanji problem izdavati kazne. “Sukladno ovome što govori slovenska strana, to isto može i hrvatska strana. Ima sve podatke i ako do toga dođe naravno da ćemo i mi posegnuti za takvim koracima,” rekao je premijer. Ponovno je pozvao slovensku stranu na nastavak dijaloga na tragu onoga što im je ponuđeno prigodom posjeta premijera Mire Cerara Zagrebu.

- Hrvatska ne poduzima jednostrane poteze, vrlo je suzdržana, vrlo je korektna, nastoji rješavati ovo pitanje na najbolji mogući način sukladno međunarodnom pravu - naglasio je hrvatski premijer.

Dijana PAVLOVIĆ/H
RIBARI: ODSAD MIRNO SPAVAMO

“Dobili smo konkretnu potvrdu da će hrvatski ribar u Savudriji biti zaštićen i da će moći obavljati svoju djelatnost kao što ju je do sada obavljao, tako da smo zadovoljni sastankom”, rekao je Robert Momić, predsjednik Ceha ribara Istarske županije. Na upit što ako dobiju kazne za ribarenje, odgovorio je: “O tom potom”, te da se ne može razgovarati hipotetski o nečemu što se još nije dogodilo. Daniele Kolec, predsjednik Udruge Mare Croaticum, rekao je da im je na sastanku s ministrom Tolušićem zajamčeno da neće imati nikakvih problema. “Od večeras mirno spavamo. Ribari mogu slobodno raditi, ne trebaju se bojati ničega, država striktno stoji iza nas”, rekao je Kolec. Smatra da od slovenskih kazni neće biti ništa.

Možda ste propustili...

TREĆINA ČLANOVA KOMORE ZA DESETAK GODINA IDE U MIROVINU

Prijeti nestajanje profesije primalja, nužan novi studij

OBILJEŽENA 29. OBLJETNICA VRO BLJESAK

Rafalei iznad Okučana u počast palim braniteljima

DRŽAVA DAJE U ZAKUP 35 POSLOVNIH PROSTORA I GARAŽA

Najmanji je poslovni prostor u Osijeku - 8,96 “kvadrata”

Najčitanije iz rubrike