Novosti
INSPEKCIJA U OSJEČKOJ SPORTSKOJ ZAJEDNICI

Nakon rješenja sportske inspekcije Željku Širiću uručen izvanredni otkaz
Objavljeno 4. siječnja, 2018.

Sportski inspektor u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji na temelju poziva Središnjeg državnog ureda za šport obavio je nadzor u Zajednici športskih udruga grada Osijeka. Predmet istrage sportskog inspektora bila je funkcija Željka Širića.

Nekadašnji nogometni sudac i predsjednik Sudačke komisije bio je u vrijeme izvida zaposlen u funkciji savjetnika u Sportskoj zajednici grada Osijeka, a pravomoćno je osuđen u aferi “pošteno suđenje”. Time je, prema mišljenju Sportske inspekcije, a prema članku 13. stavka 4. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, povrijeđen sam zakon. Naime, u tom članku navodi se kako osoba koja je u posljednje tri godine pravomoćno kažnjena za prekršaj u sportu i na sportskim natjecanjima ne može organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljati stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge.

Širićeva presuda postala je pravomoćna u svibnju prošle godine, a inspekcijski nadzor bio je šest mjeseci nakon pravomoćnosti.

- Službeno smo dobili od Središnjeg državnog ureda za sport nalog i najavu kako će nam u nadzor doći sportska inspekcija. Nakon obavljenog nadzora sportskog inspektora, kojem smo cijelo vrijeme bili na raspolaganju, sastavljen je zapisnik koji smo potpisali i nakon primitka rješenja postupili smo u skladu s njegovim zaključcima - rekao je Drago Nikolić, tajnik u Zajednici športskih udruga grada Osijeka.

Na temelju rješenja sportske inspekcije, a u zakonskom roku od osam dana od primitka rješenja, Željku Širiću je uručen izvanredni otkaz, o čemu je upoznat i izvršni odbor gradske sportske zajednice. No, je li otkaz morao biti uručen odmah nakon pravomoćnosti presude, a ne nakon rješenja Sportske inspekcije?

- O presudi smo, kao i svi, znali jedino na temelju novinskih napisa. Naša zajednica nikada nije dobila službeno sudsko rješenje o pravomoćnosti s bilo koje instance niti smo imali uvid u postupak. Čak smo i od sportskog inspektora zatražili kopiju presude koju je on imao, kako bismo papirnato mogli dodatno obrazložiti zbog čega postupamo po nalogu sportskog inspektora - rekao je Nikolić.

Inače, iz Središnjeg državnog ureda za sport potvrdili su nam kako je u tijeku postupak inspekcijskog nadzora u drugom stupnju, nakon čega će utvrditi je li Zajednica sportskih udruga grada Osijeka reagirala u skladu sa zakonskim okvirima. K.Lacković

PRESUDA NIJE PREPREKA ZA POSAO PREDAVAČA NA FAKULTETU

Prema svemu sudeći, ne postoji zakonom propisana prepreka da Širić, kao javni službenik, ne nastavi obnašati svoja zaduženja u okviru akademske zajednice. Viši je naime predavač na Katedri za društvene i humanističke predmete na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. D.Ku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike