Regija
OSMEROČLANU OBITELJ NE NAPUŠTA NADA

Za Božić nakratko stiže i Josip (3), obolio od raka
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

KOMLETINCI

Osmeročlana obitelj Marijana Rugaševića stanuje u trošnoj iznajmljenoj kući u Komletincima, ali to je za njih najmanje važno jer zaokupljeni su liječenjem trogodišnjeg Josipa, kod kojega su liječnici krajem svibnja dijagnosticirali tumor na nadbubrežnoj žlijezdi, ali i metastaze na plućima i jetri. Sve je počelo u svibnju, kada su primijetili da je Josipov trbuh neprirodno napuhan. Do sada je ovaj hrabri trogodišnjak prošao osam kemoterapija i složenu operaciju, ali oca Marijana (40) i majku Ljubicu (37) ohrabruje što je napredak vidljiv, no zabrinuti su zbog pluća, gdje je nastavljeno liječenje. Trenutno je Josip u Zagrebu na Institutu za tumore i maligne bolesti, a u subotu se nakratko vraća kući kako bi u Komletincima proslavio božićne blagdane s roditeljima i petero braće i sestara – Tomislavom (1), Gabrijelom (6), Laurom (8), Anamarijom (13) i Mateom (15).

Tumor se smanjuje

- Radio sam 15 mjeseci u Njemačkoj na građevini i kada je u svibnju otkrivena Josipova bolest, odlučio sam vratiti se kući kako bih bio na pomoći malome. Josip je u Zagrebu i netko mora biti s njim u danima kada nema terapiju i kada je smješten u stanu humanitarne udruge Viktorija Sisačko-moslavačke županije jer supruga mora biti s djecom kući. Naišao sam na razumijevanje gazde u Njemačkoj, koji mi je zamrznuo radni odnos i radni staž miruje pa i dalje imam pravo na dječji dodatak, od kojega sada živimo. Uglavnom sam ja s Josipom u Zagrebu jer lakše je meni nositi Josipa od bolnice do stana i natrag, ali trenutno je supruga u Zagrebu i doći se s njim u subotu. Izmjenjujemo se supruga i ja jer uvijek netko mora biti i s Josipom i s djecom kući u Komletincima. Nadamo se da će naš sin ozdraviti jer vidimo da se tumor smanjuje. Početkom svibnja bio je veličine 19 x 16 x 13,5 centimetra, a nakon tri mjeseca osjetno je manji, 7 x 6 x 4,5 centimetra, i to nas ohrabruje. U listopadu je operiran, ali potrebno je još bar 30 zračenja i vraćanje matičnih stanica i tamo će morati ostati još najmanje pola godine. On je svjestan svega, komunicira, priča - kaže zabrinuto otac Marijan, dodajući kako ga je poslodavac u Njemačkoj odvezao u zračnu luku i kupio mu avionsku kartu za Zagreb kada je odlučio vratiti se zbog sinovljeva liječenja.

Treba im pokućstvo

Marijan je i u Njemačkoj potražio lijek za malog Josipa i na onkološkom institutu su mu rekli, kada su vidjeli dijagnozu i nalaze, da će sve što se može učiniti napraviti liječnici u Zagrebu.

Marijan nastoji urediti trošnu kuću u Komletincima i ulaže koliko može pa je postavio nova ulazna vrata i prozore kako bi djeci bilo toplije, ali još bi trebao izmijeniti trošne prozore na kupaonici.

Kada smo bili kod ove obitelji, upravo im je od Crvenog križa Vinkovci stigao novi štednjak na drva.

- Planirali smo prošle godine svi se odseliti u Njemačku, ali Josipova je bolest sve planove promijenila. Potrebno nam je nešto pokućstva. Skupljam sve račune za ono što dobijem od donatora kako bi se vidjelo u što je novac utrošen – kaže Marijan.

Miroslav FLEGO
Zahvalni za svaku pomoć

Ako netko želi pomoći ovoj brojnoj obitelji, može se obratiti ocu na mob 092 348 7316 ili uplatiti novac na broj IBAN HR2924020063103267156 kod Erste banke na ime Josip Rugašević i svaka pomoć bit će primljena sa zahvalnošću.

evidentira

OTAC SKUPLJA SVE RAČUNE ZA ONO ŠTO JE DONIRANO

Otac se vratio iz Njemačke - poslodavac mu je zamrznuo radni odnos, odvezao ga u zračnu luku i kupio mu kartu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike