Kultura
STARI/NOVI ARHEOLOŠKI MUZEJ OSIJEK DOBIO O.D. RAVNATELJA TOMISLAVA HRŠAKA

Nikada se nisam prestao nadati da ćemo se ponovno osamostaliti
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

- Nikada se nisam prestao nadati da ćemo se ponovno osamostaliti. Očito je da je Ministarstvo kulture ocijenilo da je trenutak da se ispravi ono što se dogodilo pripajanjem Arheološkoga muzeja Muzeju Slavonije prije gotovo pet godina - zadovoljan je Tomislav Hršak, obnašatelj dužnosti ravnatelja ponovno osnovanoga AMO-a.

Tomislav Hršak jučer se i u Osijeku sastao s državnim tajnikom Ministarstva kulture dr. sc. Ivicom Poljičakom i kolegama u Muzeju Slavonije. Zadovoljan je odlukom MK o ponovnom osamostaljivanju 41-godišnji Hršak, koji je arheologiju završio u Zagrebu, a u Osijeku je od osnutka Arheološkoga muzeja, u studenom 2007. (kada je bio i jedini kustos).

- Spajanje je 2012. riješeno tako kako jest i pozdravljam ovu odluku. Uvjeren sam da će proces razdvajanja proći glatko i na zadovoljstvo oba muzeja - dodaje Hršak, kojega su iz MK pozvali i obavijestili da su mu povjerili funkciju o. d. ravnatelja AMO-a.

- Intencija nam je ponovnim osnivanjem AMO-a vratiti arheologiji status kakav zaslužuje ne samo u stručnoj, nego i široj javnosti. Slavonija je krcata arheoločim lokalitetima i zaslužuje vlastiti muzej. Ova odluka za struku znači poboljšanje, a možda se razvije i u regionalni arheološki centar, čak i stručni i znanstveni - ističe Hršak.

Kako je rekao i ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling, arheološka će se zbirka, zapravo cijeli Arheološki odjel i svi arheolozi MSO-a, integrirati u AMO.

Nakon odluke Vlade i imenovanja, sada predstoje administrativni zadatci, a nakon toga i intenzivnije posvećivanje struci i radu muzeja. N.Vekić

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike