Kultura
GODIŠNJE NAGRADE HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA

Valentina Radoš nagrađena je za 25. slavonski biennale, Danielu Zecu priznanje za Nemonovu monografiju
Objavljeno 20. prosinca, 2017.

ZAGREB

Na Svečanoj dodjeli u Muzeju Mimara dodijeljene su nagrade Hrvatskog muzejskog društva - za životno djelo i projekte realizirane u 2016. Ocjenjivački sud imao je težak zadatak izbora između 49 pristiglih prijava. Nagradu za životno dobila je Ružica Černi, umirovljena kustosica Muzeja grada Iloka, za izniman dugogodišnji doprinos muzejskoj struci. No, čak su dvije nagrade, tj. nagrada i priznanje stigli u Muzej likovnih umjetnosti. U kategoriji za realiziranu izložbu nagrađena je autorica Valentina Radoš za izložbu Granice vidljivosti – 25. slavonski biennale, a posebno priznanje za izdavački projekt dodijeljen je Danielu Zecu za monografiju “Oscar Nemon: memoari, eseji, osvrti i zapisi”.

“Slavonski biennale visoko je vrijedan izložbeni projekt MLU-a koji se održava još od 1968. Predstavljajući slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimedijalne umjetnost, biennale je najznačajnija žirirana skupna izložba u regiji. Posljednjeg desetljeća, posebice zaslugom kustosice Valentine Radoš, koja ga kao autorica stručne koncepcije i likovnog postava vodi od 2010., prerastao je iz izložbe lokalnog karaktera u važnu međunarodnu biennalnu izložbu. Kao takav ne samo da osječku publiku upoznaje s relevantnom problematikom vezanom uz suvremenu umjetnost, nego uz brojna gostovanja međunarodnih umjetnika i kritičara svrstava MLU među važne pozornice suvremene umjetnosti. Jubilarno, 25. izdanje, predstavilo se tematskim okvirom koji je smjestio izložbu i postav u najaktualnija svjetska događanja: migracije, “izbjeglička kriza” te umjetnost i humanizam na kušnji u Europi. Od umjetnika koji su se prijavili na natječaj tražilo se da kroz svoj umjetnički rad prikažu i naglase svijest o različitostima, propitivanjem pozicija nas i njih kao afirmativne i inkluzivne sile u društvenom kontekstu - piše, između ostaloga, u obrazloženju.

Monografija Oscar Nemon rezultat je više od tri desetljeća stručnog i znanstvenog rada i istraživanja više hrvatskih i engleskih povjesničara na ostavštini ovog do sada malo poznatog kipara. Umjetnička karijera Oscara Nemona snažno je obilježila umjetničke korpuse hrvatske, engleske i belgijske povijesti umjetnosti. Monografiju je priredio, uredio i predgovor napisao viši kustos i povjesničar umjetnosti u MLU mr. sc. Daniel Zec. Monografija predstavlja svojevrsni vremeplov kroz život Oscara Nemona, te nam donosi vlastite Nemonove tekstove, biografske i teorijske naravi, tekstove njegovih suvremenika, predgovore u katalozima izložbi te tekstove o Nemonu od trenutka kada on prestaje biti nepoznatim, u hrvatskim, ali i engleskim okvirima. Ovom monografijom urednik je kontekstualizirao njegovo mjesto u osječkom kiparskom i kulturnom krugu. Prvorazredni poduhvat. Izdavački i muzejski, jer je MLU prvi pokrenuo zanimanje za Oscara Nemona te je dobio i proučio građu kipara, idejno-konceptualni, jer je sva građa o umjetniku sakupljena na jednom mjestu, i povijesno-umjetnički, jer je samog kipara pozicionirao kako u hrvatskom tako i u europskom kiparstvu - obrazlaže žiri. N.Vek.

Ocjenjivački sud imao je težak zadatak izbora između 49 pristiglih prijava, a nagrada i priznanje stigli u Muzej likovnih umjetnosti.

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike