Kultura
POVIJESNI DOGAĐAJ U HRVATSKOJ I U SVIJETU

Prvi put tamburaški orkestar ima predznak sveučilišnog obrazovanja
Objavljeno 19. prosinca, 2017.
U Dvorani Doma željezničara Božićni će se koncert održati 20. prosinca u 20 sati

Osnovan prije nepuna dva i pol mjeseca, Odsjek za novu glazbu, čija je voditeljica red. prof. art. Sanja Drakulić (koji ima gotovo 40 studenata, pretežito iz Hrvatske, ali i iz Srbije), već je oformio Tamburaški orkestar koji će se u sklopu Osječke glazbene srijede predstaviti Božićnim koncertom. Mjesto radnje Dvorana je Doma željezničara (Radićeva 15), datum 20. prosinca, početak 20 sati. Dirigenti su Mladen Tutavac (HNK u Osijeku) i Tihomir Ranogajec (asistent na Odsjeku i autor većine aranžmana, što je bio itekako opsežan posao), a ulazak je slobodan.

Primarno je to tamburaški orkestar, kojemu su se pridružili gitaristi i klaviristi, pa je sve samo ne klasični, napominje Matko Brekalo, naslovni asistent, koji je radio s gitaristima. Koncert su, uz već spomenutog Matka Brekala, pripremili doc. art. Siniša Leopold (hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog, dirigent), asistent Tihomir Ranogajec i maestro Mladen Tutavac (koji će dirigirati drugi dio koncerta, tzv. ruski blok).

Svjestan je Matko Brekalo u što su se upustili, jer je riječ o vrlo zahtjevnom programu, a orkestar, kao i Odsjek, oformljeni su u listopadu ove akademske godine. Publika će čuti komornu tamburašku glazbu, a predstavit će se studenti diplomskog studija Tamburaško umijeće, diplomci i preddiplomci, kao tambura uz pratnju klavira, tamburaški kvartet i tamburaški kvintet.

Komorni su tamburaški sastavi sve češća pojava na hrvatskoj glazbeno-umjetničkoj sceni, a predstavljaju se kroz razne festivale, regionalna i državna natjecanja te od ove godine i na visokoškolskoj ustanovi.

- Do sada nisu doživjeli svoj puni potencijal, što mi sada uporno pokušavamo - napominje Brekalo. Upravo će ovaj koncert biti predstavljanje široj javnosti.

Svirat će simfonijsku suitu iz baleta “Orašar”, kao i cijelu Klasičnu simfoniju S. Prokofijeva i ulomak iz baleta “Petruška” I. Stravinskog, što je u skladu s nazivom Odsjeka - jer se ono “nova” odnosi na glazbu 20. st. i noviju.

- Mislim da ulomak iz “Petruške” i Klasična simfonija nikada u Osijeku nisu izvođeni, pa je to predstavljanje nove literature kroz prizmu tamburaškog orkestra - ponosan je 24-godišnji Brekalo, koji od rujna ove godine radi i u Glazbenoj školi Josipa Runjanina Vinkovci.

Izvodit će se na koncertu i djela domaćih autora - Domagoja Vukadina (bivši student UAOS-a), Tihomira Ranogajca, Bože Potočnika. S obzirom na to da je tematska poveznica svih skladbi primarno Božić i božićni ugođaj, koncert će biti atraktivan najširem profilu slušatelja.

- Mislim da će se publika iznenaditi zvukom velikog klasičnog orkestra prenesenog na tamburaški, što nije baš uobičajeno - svjestan je Brekalo.

Posljednji dani prije koncerta za studente su značili dvostruke probe, no na pojačani su rad naviknuti od prvoga dana studija, jer su odmah i oformili orkestar.

- S obzirom na to da je Odsjek za novu glazbu ove godine startao, znali smo da će oči i uši javnosti biti fokusirane na nas, pa želimo opravdati povjerenje koje smo dobili i od Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i studenata, kojima je, osim studijskih programa vezanih uz tamburu, ponuđen i preddiplomski studij kompozicija s teorijom muzike i gitara. Povijesni je ovo događaj, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, jer se prvi put tamburaški orkestar, pod okriljem visokoobrazovne institucije, predstavlja ovako zahtjevnim programom, koji je baziran isključivo na umjetničkoj glazbi, što daje ozbiljnost i značenje koncertu - zadovoljan je Brekalo, posebice što je sve to u Osijeku i na UAOS-u.

Bilo je (neuspjelih) pokušaja i u Austriji, gdje su prije nego u Hrvatskoj u tamburi vidjeli potencijal, ali nisu uspjeli.

- Želim da ovaj Odsjek zaživi jer se mnogima ostvarila dugogodišnja želja, a to je širenje ponude studijskih programa na Umjetničkoj akademiji, što će se u narednim godinama pokazati kao izvrsna platforma za revitalizaciju osječke umjetničke glazbene scene i širenje njezinih dosega - zaključuje Matko Brekalo.

Narcisa VEKIĆ

OGS

KONCERT JE U SKLOPU CIKLUSA OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA

PROGRAM KONCERTA

1. Marijo Zbiljski (bisernica), Yuliya Krasnitskaya (klavir): Frederic Chopin - Nokturno u cis-molu, op. 20; 2. Tamburaški kvartet - Tihomir Damjanović (bisernica), Darko Čuvidić (a-brač), Marijo Zbiljski (a-brač), Aleksandar Gašparović (čelo): Tihomir Ranogajec - Nokturno; 3. Tamburaški kvartet - Antun Adžić (bisernica), Ivan Karadža (a-brač), Saša Botički (a-brač), Tomislav Galić (e-brač), Petar Varga (čelo): Astor Piazzolla - Libertango (aranžman S. Jaramazović/T. Ranogajec)

TAMBURAŠKI ORKESTAR: 4. Božo Potočnik - Dohvati crvenu trešnju; 5. Domagoj Vukadin - Valcer u e-molu (za tamb. orkestar i gitare), dirigent: Tihomir Ranogajec; 6. P. I. Čajkovski - Orašar suita, op. 71a (aranžman T. Ranogajec); 7. S. Prokofijev - Klasična simfonija, op. 25 (aranžman T. Ranogajec); 8. I. Stravinski - Ruski ples iz baleta Petruška (aranžman T. Ranogajec). Dirigent Mladen Tutavac

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike