Novosti
JAČANJE TRANSPARENTNOSTI

Suci protiv javne objave svojih imovinskih kartica
Objavljeno 18. prosinca, 2017.

Izmjenama i dopunama Zakona o državnom sudbenom vijeću predlaže se javna objava imovinskih kartica svih hrvatskih sudaca. Te izmjene predlažu se “radi jačanja transparentnosti i nepristranosti te sprječavanja sukoba interesa i drugih nedopuštenih utjecaja u obnašanju sudačke dužnosti.” Međutim, suci se s tim prijedlogom ne slažu.

- Stav Udruge sudaca je godinama nepromijenjen i nismo za tu izmjenu. Naše mišljenje je da su kartice sada isto dostupne svima kojima trebaju biti i mogu se kontrolirati od strane državnih nadležnih tijela. Trebalo bi shvatiti da je pozicija sudaca drugačija od osoba u Vladi i saborskih zastupnika. Do sada su kartice služile kao neka senzacija u javnosti, a ne u svrhu kontrole, u smislu da ukazujemo na imovinu koju netko nije mogao steći svojim radom. Svrha imovinskih kartica trebala bi biti da se spriječi sukob interesa gdje on postoji, a Državno sudbeno vijeće je i do sada na zahtjev nadležnih tijela i medija dostavljalo potpune imovinske kartice svima. Ako je to najveći problem u pravosuđu, onda imamo problem - kaže sudac Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca te sudac Vrhovnog suda. Kako sudac Kontrec dodaje, tu je i pitanje sigurnosnih rizika koji se mogu pojaviti.

- Ako gledamo imovinske kartice ostalih dužnosnika, tamo nisu vidljive adrese gdje se njihove nekretnine nalaze, a to je pitanje zaštite osobnih podataka. Onda bi svi koji obavljaju javne funkcije ili su zaposleni u javnim i državnim službama trebali to učiniti - rekao je sudac Damir Kontrec.

Sudac Đuro Sessa, predsjednik Savjetodavnog vijeća europskih sudaca, kaže da nema standarda u Europi i da neki imovinske kartice objavljuju, a neki ne.

- Propisi su u EU-u različiti. Na primjer, zemlje bivšeg istočnog bloka to imaju javno dostupno, zemlje zapada, odnosno stare demokracije nemaju, dok neke države imaju ograničenu obvezu objavljivanja imovinskih kartica sudaca pri sukobu interesa. Svrha imovinskih kartica je da se izbjegne sukob interesa. Kao udruga govorimo da to ne treba biti javno jer ljudi ne traže prave podatke. Inače, tko god zatraži imovinsku karticu sudaca, dobije ju i sada. Problem je u tome što suci nisu isto što i političari i ne traju tako kratko kao političari - kaže sudac Đuro Sessa.

Osječki suci, neslužbeno, kažu da je pogrešno objavljivati imovinske kartice jer su one i sada dostupne, kako nadležnim tijelima, tako i javnosti. “Nepotrebno se suce, pogotovo u kaznenim predmetima, izlaže mogućem šikaniranju, praćenju ili prijetnjama raznih osoba. Nemam ništa protiv da se imovinske kartice objave, ako će se sucima odmah omogućiti siguran i rad i njihov privatni život”, kaže jedan osječki sudac.

Izmjenama zakona planira se i mandat predsjednika sudova ograničiti na najviše dva puta kako bi se otvorila mogućnost drugim sucima za kandidiranje za tu funkciju te omogućilo Vijeću da na ovu dužnost imenuje najbolje kandidate. Isto se predviđa i za članove Državnog sudbenog vijeća.

- Osobno mislim da je svaki mandat na rukovodećoj funkciji dobro ograničiti zato da taj koji je na funkciji zna kako to može obavljati samo dva puta. Bilo bi dobro da se bilo koje pozicije ne pretvaraju u pijedestale za neke, pa da ih se nikako ne može s tog mjesta maknuti - kaže sudac Damir Kontrec.

Sandra LACIĆ
STEGOVNI POSTUPAK AKO SE NE ODRADI 80 POSTO ODLUKA

Izmjenama i dopunama Zakona o državnom sudbenom vijeću preciziraju se i odredbe o stegovnom postupku. Propisuje se da je donošenje manje od 80 posto odluka utvrđenih Okvirnim mjerilima za rad sudaca u jednogodišnjem razdoblju bez opravdanog razloga i odstupanje od redoslijeda rješavanja predmeta bez opravdanog razloga osnova za stegovno djelo. Tako bi se točno znalo koliko suci moraju posla odraditi, što do sada nije bilo propisano.

- Ovim je člankom bolje propisan postotak da se zna što je bitno odstupanje od okvirnih mjerila. No, možete voditi složen, veliki postupak pa ne odraditi okvirnih 80 posto, ali onda predsjednik suda može reći da su okvirna mjerila ispunjena - kaže Damir Kontrec.

Đuro Sessa

predsjednik Savjetodavnog vijeća europskih sudaca

Tko god zatraži imovinsku karticu sudaca, dobije ju i sada. Problem je u tome što suci nisu isto što i političari i ne traju tako kratko kao političari.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike