Mozaik
“ŠUGAVKO”

Božićno drvce u Rimu ima više pratitelja nego - grančica!
Objavljeno 16. prosinca, 2017.

Uspoređuju ga s četkom za čišćenje zahoda i zovu ga "šugavko". Tako Rimljanima izgleda gradsko božićno drvce, postavljeno prije nekoliko dana na Piazzi Venezia. Riječ je o 21 metar visokoj smreki dopremljenoj u Rim s Dolomita, koja je odmah izazvala val kritika jer izgleda jadno, naročito u usporedbi s blještavim i raskošnim drvcima postavljenim u Milanu, talijanskoj modnoj i financijskoj prijestolnici.

- Drvo je živa tuga - kaže rimski taksist Emanuele. "Milanezi imaju puno ljepše. Oni imaju 'love', pa imaju i prekrasno drvce. Sve je bolje u Milanu", ogorčen je. Vječni suparnik Vječnom Gradu, Milano uživa u financijskoj renesansi potaknutoj milijunima koji su se slili u grad za Svjetsku izložbu 2015. Tako je postavio 30 metara visoku smreku ispred svoje znamenite srednjovjekovne katedrale i raskošno je uresio. Troškove pokrivaju privatni sponzori, poput televizije Sky.

Suprotno, rimski "spelacchio" predmet je ismijavanja na društvenim mrežama i ima već i svoj Twitter račun ukrašen porukama "imam više pratitelja nego grančica". "Šugavko savršeno predstavlja današnji Rim: tužan, nedostatan, usamljen", piše u komentaru Corriere della Sera. Za rimsku božićnu smreku navodno je plaćeno 50.000 eura, bez javnog natječaja, a to je gotovo triput više nego lani, tvrde rimski građanski aktivisti.H

Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike