Svijet
POKUŠAJ AMERIKANIZACIJE

Osnutkom “Sjedinjenih Država Europe” ukinuo bi se suverenitet članica
Objavljeno 13. prosinca, 2017.
Čelnik njemačkog SPD-a Martin Schulz za taj plan kaže da je budućnost EU-a, ali ideja “supereurope” nema podršku

Pregovori između socijaldemokrata i konzervativaca njemačke kancelarke Angele Merkel o novoj vladi trebali bi započeti u srijedu, 13. prosinca, jer su pregovori s liberalima i zelenima ranije propali.

No, te se dvije stranke razilaze u mnogim bitnim pitanjima. Osim u stavu prema izbjeglicama i migrantima, odnosno broju onih kojima bi u budućnosti trebalo biti dopušteno da dođu u Njemačku, kao novi problem pojavilo se i pitanje “Sjedinjenih Država Europe”.

Naime, viši dužnosnici njemačkog CDU-a (stranka Angele Merkel) odbili su ideju stvaranja takve zajednice država prema uzoru na SAD, što je bio prijedlog socijaldemokrata. CDU smatra da je ovo nerealan prijedlog koji predstavlja prijetnju Europskoj uniji i koji ne bi dobio potporu većine članica Unije. Ideja je to koju odbacuje i gotovo polovina Nijemaca, pokazalo je istraživanje. Pitanje budućnosti Europe vjerojatno će imati ključnu ulogu u pregovorima dviju stranaka i moglo bi postati glavni predmet neslaganja između dviju stranaka. Prvi čovjek Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Schulz izjavio je prije nekoliko dana da će njegova stranka, koja je na parlamentarnim izborima u rujnu ostvarila najlošiji rezultat nakon Drugog svjetskog rata, povratiti podršku samo ako pruži jasnu viziju Europe.

Schulz je predložio formiranje “Sjedinjenih Država Europe” do 2025. godine te rekao da bi zemlje koje nisu spremne potpisati takvo udruživanje trebale napustiti EU. “Želim potpisivanje ustavnog sporazuma o stvaranju federalne Europe. EU hitno treba proširiti svoje ovlasti i moć te ukinuti suverenitet nacionalnih država. Svaka država koja stane na put tom projektu trebala bi biti izbačena iz Europske unije. Ovaj ustavni sporazum trebao bi biti stavljen pred države članice”, rekao je Schulz.

Vodeći njemački konzervativni političar, visoki predstavnik CDU-a Volker Kauder izjavio je kako je Schulzov prijedlog prijetnja Europskoj uniji, a šef kabineta Angele Merkel, Peter Altmayer izjavio je da je ova ideja, posebice u ovom trenutku, nerealna. Markus Scheder iz Kršćansko-socijalne unije (CSU), izjavio je da njegova stranka ne želi da Njemačka postane administrativna jedinica Europske komisije u europskoj superdržavi. Socijaldemokrati, pak, brane Schulzov plan. Ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao je kako bi osnutak takve zajednice država ojačao glas Europe na globalnoj sceni u vrijeme kada jačaju azijski, latinoamerički i afrički utjecaji u svijetu.

Prema istraživanju koje je institut Emnid proveo za list Bild, samo 30 posto Nijemaca podržava ovu ideju. Protiv nje se izjasnilo njih 48 posto, a ostali su neodlučni.

Prema dosadašnjim izjavama francuskog predsjednika Macrona nije nerealno očekivati da bi Schultz prvu podršku za svoju ideju mogao dobiti iz te zemlje. Macron je nekoliko puta poručio da se zauzima za korjenitu reformu Europske unije tumačeći to svojim viđenjem da se neučinkovitost EU-a najbolje vidi u odnosu prema rješavanju problema izbjeglica i migranata, ali i u nemogućnosti zauzimanja čvrstog, jedinstvenog stajališta prema pritisku SAD-a i njezinih istočnoeuropskih poslušnika na području europske energetske politike.

Iz SPD-a naposljetku poručuju Angeli Merkel da kolicija još nije dogovorena. A o tim pregovorima ovisi hoće li Nijemci dobiti novu vladu (koju ta zemlja nema već osamdesetak dana) ili će ponovno na izbore. Novoizabrani generalni tajnik SPD-a Lars Klingbeil poručuje da će odmah započeti pripreme za moguću izbornu kampanju. Nakon poraza na izborima SPD je odmah poručio da odlazi u oporbu, no kada su pregovori CDU-a s liberalima i zelenima propali, SPD je ipak odlučio započeti pregovore sa strankom Angele Merkel kako bi se izbjegla politička kriza nezapamćena u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata.

Eduard SOUDIL
EUROPSKA OBRAMBENA UNIJA

Dvadeset i pet članica Europske unije donijelo je formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju u području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju. Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nazvala povijesnom, omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području. Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je i samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati. Suradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju. H

Viktor Orban

premijer Mađarske

NA SCHULZOVU IDEJU TREBA NAVUĆI LUĐAČKU KOŠULJU

“Na suludu ideju o 'Sjedinjenim Državama Europe' može se navući luđačka košulja. Ako nestane slobode, ako nestane nacionalne neovisnosti, i mi sami ćemo nestati. Migracija se može zaustaviti, globalizacija se može držati pod kontrolom, Bruxelles se može zauzdati, plan financijskih spekulanata može se sabotirati. Za to treba samo da se u srednjoj Europi udruže Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari. Ne želimo se rastočiti u talionici naroda. Sada se odlučuje hoće li narodi u Europi vratiti političko upravljanje svojim nacionalnim politikama od europskih birokrata povezanih s gospodarskim elitama. Sada se odlučuje hoćemo li uspjeti vratiti svoju sjajnu Europu iz razdoblja prije multikulturalizma”, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike