Svijet
RUSIJA I UKRAJINA MEĐUSOBNO SE OPTUŽUJU

Služe se kemijskim oružjem?
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za upotrebu zabranjenoga kemijskog oružja na bojnom polju, objavila je u utorak Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW). Kažu da su optužbe "nedovoljno potkrijepljene" dokazima, no dodaju kako je situacija i dalje "nestabilna i iznimno zabrinjavajuća" kada je posrijedi potencijalna upotreba otrovnih kemikalija kao oružja.

Prošlog je tjedna SAD rekao da je Rusija prekršila međunarodnu zabranu o upotrebi kemijskog oružja. Navodno je protiv ukrajinskih trupa upotrijebila kloropikrin, jak pesticid koji se koristi u poljoprivredi i zabranjen je za vojnu upotrebu, te se koristila kemijskim spojevima koji privremeno onemogućuju funkcioniranje ljudi, poput suzavca. Rusija je odbacila optužbe, a ukrajinski dužnosnici u utorak nisu odgovorili na zahtjev Reutersa da komentira informacije.

U skladu s Konvencijom o kemijskom oružju, svaka otrovna kemikalija koja se koristi u svrhu nanošenja ozljeda ili smrti smatra se kemijskim oružjem. Upotreba toksičnih agensa na bojnome polju u ratu protivi se Konvenciji, rekao je OPCW. "Koriste li se kao metoda ratovanja, ti se agensi smatraju kemijskim oružjem i stoga su, prema Konvenciji, zabranjeni." H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike