Svijet
DIREKTIVA VIJEĆA

EU borba protiv nasilja nad ženama
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Vijeće Europske unije odobrilo je u utorak direktivu koja sadrži mjere za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te postavlja standarde za zaštitu žrtava spomenutih kaznenih djela.

Zeleno svjetlo toga vijeća ujedno znači da je direktiva o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji konačno usvojena, nakon što je o njoj glasao Europski parlament u travnju ove godine. Zemlje članice Europske unije imat će tri godine za prenošenje te direktive u svoje nacionalno zakonodavstvo. Prema novoj direktivi sve će zemlje članice EU-a morati kriminalizirati sakaćenje ženskih spolnih organa, prisilu na sklapanje braka, dijeljenje intimnog ili manipuliranog materijala bez pristanka, uhođenje na internetu, uznemiravanje na internetu, nezatraženo slanje seksualno eksplicitnog materijala, poticanje na nasilje ili mržnju na internetu te kažnjivo postupanje obuhvaćeno drugim pravnim aktima Europske unije.

- Ovo je prijelomni trenutak u jačanju prava žena. Prava jednakost može se dogoditi samo kada žene mogu živjeti bez straha da će biti uznemiravane, napadnute ili ozlijeđene. Ovaj zakon je važan korak na tom putu - istaknula je belgijska državna tajnica za rodnu ravnopravnost Marie-Colline Leroy, čija zemlja i predsjeda Vijećem Europske unije. Za kaznena djela koja pokriva spomenuta direktiva predviđena je kazna zatvora, i to od najmanje jedne pa do pet godina. Ona također sadrži opsežni popis otegotnih okolnosti, kao što je počinjenje kaznenog djela prema djetetu, bivšem ili sadašnjem supružniku ili partneru ili pak javnom predstavniku, novinaru ili branitelju ljudskih prava, za koje su predviđene strože kazne.

Direktiva o borbi protiv nasilja nad ženama također sadrži i detaljna pravila o mjerama pomoći i zaštite koje države članice Europske unije trebaju pružiti žrtvama. Hina
Možda ste propustili...

SRBIJA OTVORENA ZA PRIJATELJSKE RAZGOVORE S UKRAJINOM

Rusi bijesni zbog posjete Kulebe i Zelenske Beogradu

POPLAVE U AFGANISTANU

Tristo mrtvih

Najčitanije iz rubrike