Svijet
PREOKRET U NJEMAČKOJ

Angela Merkel i Martin Schulz ipak će razgovarati o koaliciji
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

Čelnica CDU-a i kancelarka Angela Merkel, čelnik CSU-a Horst Seehofer i SPD-a Martin Schulz koji su razgovarali više od dva sata s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom o sadržaju sastanka nisu novinarima željeli govoriti, nego će najprije o tome izvijestiti svoje stranke, javlja agencija dpa. O mogućoj velikoj koaliciji razgovarat će se unutar vodstva kršćanskih demokrata (CDU), Kršćansko socijalne unije (CSU) i socijaldemokrata.

Angela Merkel izrazila je i službeno želju svoje stranke za početkom pregovora o sastavljanju koalicijske vlade sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) istaknuvši potrebu stvaranja stabilnih uvjeta, što se očekuje od Njemačke. Njemački predsjednik odigrao je ključnu ulogu u pokušajima da se okonča politička kriza u zemlji, a koja je uslijedila nakon izbora u rujnu i prekida pregovora o formiranju tročlane koalicije između CDU-a, Zelenih i liberala. On je prošli tjedan pozvao predsjednike stranaka Merkel, Seehofera i Schulza na zajedničke razgovore čime su potaknuta medijska nagađanja o tome da Njemačka ipak kreće s pregovorima o nastavku dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske koalicije nakon što su propali pregovori o tzv. Jamajka koaliciji. Prvi pokušaj formiranja vlade između demokrata CDU/CSU, FDP-a i Zelenih propao je prije nekoliko dana. Mnogi u Europi zabrinuti su zbog teške situacije oko formiranja nove vlade u ekonomski najjačoj zemlji EU-a u kojoj deset tjedana nakon izbora vladajuća koalicija ni na koji način ne može biti uspostavljena. Očekuje se da će se pregovori o tome hoće li Njemačka dobiti vladu ili će građani morati ponovno na izbore nastaviti tijekom vikenda. E.S./H

Nova austrijska vlada prisegnut će 20. prosinca?

Nova austrijska konzervativno desna vlada najvjerojatnije će prisegnuti 20. prosinca, otkrio je izvor upućen u koalicijske pregovore. Taj razvoj događaja velika je pobjeda za europsku krajnju desnicu koja drugdje na kontinentu nije uspjela dobiti ministarske funkcije. Ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, čija je konzervativna Narodna stranka (OVP) pobijedila na parlamentarnim izborima 15. listopada, no ne s dovoljnom većinom za samostalnu vlast, pregovara sa Slobodarskom strankom (FPO) Heinza-Christiana Strachea. Obje su strane pregovore nazvali konstruktivnima i prijateljskima. Nema službenih izjava stranaka niti potvrđenih informacija o tome tko će preuzeti koja ministarstva, no FPO je istaknuo kako cilja na njih pola. OVP je na izborima dobio 31,5, a FPO 26 posto glasova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike