Novosti
PLENKOVIĆ NAKON SUSRETA S GLAVNIM TAJNIKOM OECD-A:

Očekujem da Slovenija
i Mađarska odustanu
od blokade Hrvatske
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
Vlada RH je krajem siječnja uputila pismo namjere o pristupanju OECD-u

Vezani članci

SLOVENSKI POLITIČARI NEJEDINSTVENI U ODNOSU PREMA HRVATSKOJ

Cerar nezadovoljan radikalnim istupima Erjavca

Hrvatska očekuje da Slovenija i Mađarska poštuju odluku da se članice Europske unije međusobno podupiru na putu prema članstvu u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj, izjavio je u ponedjeljak u Parizu hrvatski premijer Andrej Plenković nakon susreta s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurrijom.

- Principijelan je stav da se trebamo svi međusobno podržavati. Postoji platforma, vrlo jasna politička odluka, i ja očekujem da i Slovenija i Mađarska poštuju takvu odluku EU-a i podrže Hrvatsku na putu prema OECD-u jer je to u krajnjoj liniji i u njihovu interesu zbog naših međusobnih gospodarskih odnosa, trgovinske razmjene i jačanja Hrvatske među financijskim i drugim međunarodnim organizacijama koje se bave gospodarstvom - rekao je Plenković. Podsjetimo, Vlada RH je krajem ovogodišnjeg siječnja formalno uputila pismo namjere o pristupanju OECD-u. Međutim, Slovenija i Mađarska najavile su blokadu hrvatske kandidature. Slovenija zbog odbijanja Hrvatske da prizna arbitražnu odluku o granici, a Mađarska zbog pitanja u vezi s odnosima Ine i Mola. OECD čine 35 gospodarski najrazvijenijih svjetskih zemalja.

Plenković je istaknuo kako Hrvatska želi da joj OECD pomogne u gospodarskim, strukturnim reformama jer je riječ o organizaciji koja posjeduje vrlo važna stručna znanja u području gospodarstva, financija, borbe protiv korupcije, javnih nabava, porezne politike i svega što može pomoći Hrvatskoj u ispunjavanju njezina nacionalnog programa reformi.

- Očekujemo da se u sljedećim tjednima na razini Vijeća OECD-a razmotre ambicije šest država koje žele pristupiti organizaciji. Očekujemo da će u procesu koji će trajati u sljedećih godinu, godinu i pol dana doći do intenziviranja naših razgovora, dijaloga i pristupanja Hrvatske različitim međunarodnopravnim dokumentima koje OECD ima i na taj način postupno ići prema članstvu. Stav glavnog tajnika je vrlo afirmativan prema Hrvatskoj i ovaj dijalog ćemo nastaviti tijekom 2018. - rekao je hrvatskih premijer. D.Pav.

SUMMIT O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Andrej Plenković u utorak će u Parizu sudjelovati na summitu o klimi zajedno s pedesetak šefova država i vlada. “One Planet Summit” održava se točno dvije godine nakon potpisivanja Pariškog sporazuma o klimi. Organizira ga francuski predsjednik Emmanuel Macron kao odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz Pariškog sporazuma. Na summitu će se razgovorati o potrebi financiranja borbe protiv klimatskih promjena i kako u tome pomoći siromašnijim zemljama.

Možda ste propustili...