Novosti
SLOVENSKI POLITIČARI NEJEDINSTVENI U ODNOSU PREMA HRVATSKOJ

Cerar nezadovoljan radikalnim istupima Erjavca
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

Postoje naznake da slovenski premijer Miro Cerar nije zadovoljan radikalnim izjavama slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca koji je u petak ponovo rekao da će Slovenija tužiti Hrvatsku zbog neimplementacije arbitražnog sporazuma, piše slovenski list Večer.

Iako se Cerar posljednjih dana ogradio od medijskih nagađanja da je sklon “kompromisnom rješenju” arbitražnog spora, ugrađivanjem arbitražne presude u neku vrstu bilateralnog sporazuma s Hrvatskom, izgleda da bi se mogao ograditi i od Erjavčeve retorike. Upravo iz toga razloga, piše list Večer, odrekao se usluga marketinške agencije koja mu je sugerirala “odlučnost” u javnim istupima, pa će s premijeru bliskim stajalištima ubuduće nastupati glavna tajnica u vladinom kabinetu i predsjednik parlamenta Milan Brglez, član premijerove stranke i profesor međunarodnog prava. Prema Erjavčevim izjavama kritični su i stručnjaci za međunarodno pravo i profesionalni diplomati, piše list.

“Erjavec svojim izjavama uvijek iznova radikalizira stvari i tako onemogućava djelovanje tihe diplomacije, šteti našoj poziciji i zatvara put mogućeg dijaloga. Erjavec zahtijeva potpunu predaju Hrvata u ovom sporu, a to je nešto što u diplomaciji ne postoji”, kazao je za Večer neimenovani “poznavatelj slovensko-hrvatskih odnosa”. Prema navodima lista, izlaz iz te situacije koja svjedoči o nejedinstvu u vladi bio bi da Cerar Erjavcu “oduzme ovlasti” vezane uz arbitražnu presudu i njeno provođenje, ali je to teško očekivati nekoliko mjeseci pred izbore, s obzirom na to da bi takav potez destabilizirao vladu u kojoj je Erjavčeva stranka ključni koalicijski partner premijera. H