Novosti
MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA U BRUXELLESU:

Granični spor riješiti bilateralno
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Hrvatska i dalje smatra kako se granični spor između Zagreba i Ljubljane treba rješavati bilateralno, rekla je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u Bruxellesu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker krajem studenoga zadužio je potpredsjednika Fransa Timmermansa da posreduje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, te je najavio da bi do kraja godine on trebao posjetiti obje zemlje. Timmermans je u četvrtak u Bruxellesu otkrio da je u kontaktu s vladama u Ljubljani i Zagrebu, no da još nije sigurno da će posjetiti dvije zemlje. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak je rekao da slovensko ministarstvo "intenzivno priprema tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne presude." Timmermans je u četvrtak rekao kako je riječ o "graničnom sporu između dviju država članica" i da se "Europska komisija nada da se to pitanje može riješiti bez odgađanja u konstruktivnom dijalogu između njih."

Ministrica smatra da je "dobro dalje raditi na bilateralnom rješavanju, a posredovanje EK-a može samo biti sljedeći korak", kad se iscrpe svi drugi elementi koji su na raspolaganju Zagrebu i Ljubljani, te je izrazila zadovoljstvo što je Timmermans dao izjavu u tom smjeru. "Ministar Erjavec nije u ovom procesu ni jednom bio konstruktivan, pa i tu najavu vidim u istom duhu", rekla je ministrica, dodavši da je dobro što su se neki sa slovenske strane, poput premijera Mire Cerara, ogradili od te izjave. H

Možda ste propustili...