Osijek
SNIMLJENA VIDEONADZOROM

Lisica šeće po Vijencu Ivana Mažuranića
Objavljeno 9. prosinca, 2017.
Pojavio se veliki broj čagljeva oko grada, pa lisice od njih bježe u naseljeno mjesto

Lisice u Osijeku već godinama mirno povremeno šetaju gradskim ulicama, kako na rubnim dijelovima, tako u samom središtu. U četvrtak je navečer videonadzorom snimljena lisica na Vijencu Ivana Mažuranića, koji se nalazi na području GČ Tvrđa, uz Perivoj kralja Tomislava.

Lisice su se već udomaćile u gradskim sredinama diljem Hrvatske, a zašto ih u posljednje vrijeme ima u većem broju u Osijeku, pojašnjava nam Domin Stanušić, predsjednik Lovačkog društva “Mursa” Osijek.

- Problem je u tome što se pojavio enormno veliki broj čagljeva oko grada, koji su prirodni neprijatelji lisica, pa one bježe od njih u naseljeno mjesto - kaže Stanušić.

Iako su lisice, zapravo, korisne jer čiste lovišta od strvina, one to čine i u gradovima, jer skupljaju lako dostupnu hranu koju ljudi ostavljaju posvuda, hraneći kućne ljubimce na otvorenome. Ipak, čini se da se ne može bogzna što učiniti kada građani uoče lisicu na ulici.

- Kada bude donesen Program zaštite divljači za Grad Osijek, trebao bi se sklopiti ugovor s koncesionarom, lovačkom udrugom, i tek tada bi koncesionar mogao intervenirati. Za sada ne možemo ništa učiniti iako nas često zovu i iz Centra 112. Mi se odazovemo, ali nemamo ovlasti bilo što u gradu učiniti - naglašava predsjednik LD Mursa Osijek.

Stanušić savjetuje da kada se uoči strvina divlje životinje na ulici, u radno vrijeme svaki građanin može nazvati veterinarsku stanicu, a ako ga pronađe na nekoj cesti, treba zvati onoga tko na cestu ima koncesiju, Unikom, Cesting ili Hrvatske ceste.

Iako već godinama nema zabilježenih slučajeva bjesnoće prenesenih s lisica na ljude, stručnjaci upozoravaju da se treba držati podalje od njih, jer njihovo “prijateljsko” ponašanje, u nekim slučajevima, može značiti i da su bolesne. Bacanjem ostataka hrane građani privlače glodavce, ali i lisice koje se njima hrane.

Sandra LACIĆ

Zoran Batnožić

predsjednik Vijeća GČ Tvrđa

DO SADA NISAM ČUO DA JE LISICA IKADA VIĐENA U TVRĐI

Zoran Batnožić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Tvrđa, kaže kako do sada nije čuo da su na tom području ikada viđene lisice.

- Nije mi jasno ni otkuda je ova došla, možda je preko mosta ušla u grad iz Baranje. Na našem području ima dosta parkova, pa se možda ondje zadržavaju i navečer izlaze po hranu. Znam da su ranije viđane na rubnim dijelovima grada, gdje su dolazile iz polja, ali ovo je stvarno iznenađenje. Prijavit ćemo ovo u Grad, pa ćemo vidjeti što bi se moglo učiniti za sigurnost građana - kazao je Batnožić.

Romano Kristić

pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo

U IZRADI PROGRAM ZAŠTITE DIVLJAČI ZA GRAD OSIJEK

Kako doznajemo od Romana Kristića, pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, Osijek je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj u postupku izrade i donošenja Programa zaštite divljači za područje grada.

- Prijedlog Programa za Grad Osijek izradio je osječki Poljoprivredni fakultet i poslan je na suglasnost Upravi šumarstva, lovstva i drvne industrije. Program je planiran za razdoblje od 1. travnja 2018. do 31. ožujka 2028. godine. Za sada Grad kontinuirano provodi cijepljenje lisica te dugo nije bilo slučajeva zaraze ljudi. Trenutno surađujemo s veterinarima koji jedini mogu izaći na teren s puškama za uspavljivanje, pa se divlje životinje potom vraćaju u prirodu – kazao je Kristić. Problem je što puške za uspavljivanje imaju domet do deset metara, pa se životinja baš mora zateći blizu da bi se pogodila uspavljujućim sredstvom - kaže Kristić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike