Osijek
STROJARSKA TEHNIČKA ŠKOLA

Osmaši zainteresirani za strojarstvo
Objavljeno 10. svibnja, 2024.

Dan otvorenih vrata Strojarske tehničke škole privukao je velik broj osmaša, ali i osmašica, koji svoju budućnost vide u strojarstvu. Dočekali su ih učenici te škole, koji se školuju za cijeli niz tehničkih i mastorskih zanimanja. Jedna od njih je maturantica Lara Jakšić.

- Pohađam smjer tehničar za vozila i vozna sredstva. Sretna sam što su mi ravnatelj i profesori dali zadatak da pokažem učenicima osmog razreda našu školu. Pokazala sam im učionice u kojima se odrađuje praksa (mehanika, tokarenje, CNC stojevi), učionice s hidraulikom, pneumatikom, automatizacijom, učionice za elektrotehniku te učionice u kojima radimo u programima AutoCAD i Catia - kaže Lara, koja je jedina djevojka u razredu.

Kaže da, ako nešto voliš, onda to trebaš raditi. “Ako si žena, to ne znači da ne možeš biti automehaničar, plinoinstalater, vodoinstalater. Djevojke, ne slušajte tuđe komentare, upišite zanimanje koje želite”, poručuje Lara.

Njezin kolega Luka, računalni tehničar, ističe da je u školi mnogo naučio o robotici, tehničkom području koje ga zanima od ranog djetinjstva, a svoju budućnost također vidi u robotici.


Mario Slivka, dipl. ing. strojarstva, nastavnik strojarske grupe predmeta, pokazao nam je vrhunsku opremu iz robotike, edukacijske robote, ali i 3D printer, program hidraulike, pneumatike, ukratko, sve ono što učenike uvodi u svijet automatizacije.

Ravnatelj Ivan Adrić, ističe da Strojarska tehnička škola ima dugu i bogatu tradiciju te dodaje: “Obrazujemo učenike za suvremene tehnologije. Našim budućim učenicima otvorili smo vrata specijaliziranih učionica, praktikuma i školskih radionica.”


Na Danu otvorenih vrata organizirali su različite demonstracije, posjetitelji su se sami okušali u dijagnosticiranju kvara na automobilu, a mogli su i obaviti servis, rukovati CNC strojevima, upravljati robotima, upoznati mogućnosti suvremene industrijske automatizacije, crtati i konstruirati računalom u programima AutoCAD i Catia, izraditi dijelove na 3D printeru, ispisivati crteže na ploteru, isprobati pojedine postupke ručne i strojne obrade metala, spojiti dijelove konstrukcije zavarivanjem, zamijeniti slavinu u kupaonici ili postaviti radijator, spojiti solarne ćelije na modelu krova i još mnogo toga.


Da će upravo Strojarska tehnička škola biti srednja škola u kojoj će nastaviti svoje školovanje, potvrđuju nam Patrik i Fabijan, učenici OŠ Antuna Mihanovića. Najviše ih privlači zanimanje računalni tehničar, kažu nam ti osmaši, te dodaju da ih se dojmio obilazak učionica i upoznavanje s opremom, na kojoj će, nadaju se, raditi od jeseni. V. Latinović

Vesna Latinović
Možda ste propustili...