Osijek
DAN PALIJATIVNE SKRBI

Palijativa teško bolesnim
ljudima unaprjeđuje život
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
Središnje obilježavanje za Osječko-baranjsku županiju bit će u subotu, 11. svibnja, u Osijeku
U subotu, 11. svibnja, u Hrvatskoj će se prvi put obilježiti Nacionalni dan palijativne skrbi. Hrvatski sabor odlučio je to krajem prošle godine, a obilježavanje Nacionalnog dana palijativne skrbi svake godine 11. svibnja dio je plana razvoja palijativne skrbi u našoj zemlji.

U Osječko-baranjskoj županiji Nacionalni dan palijativne skrbi obilježava se cijeli ovaj tjedan, u Našicama je održan u ponedjeljak, 7. svibnja (utorak) u Valpovu, 8. svibnja (srijeda) u Belom Manastiru, jučer (9. svibnja) u Donjem Miholjcu, a danas će se (petak) obilježiti u u Đakovu. Završno će se obilježavanje održati u subotu, 11. svibnja, od 9 do 11 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.

- Cilj je obilježavanja promoviranje dostupnosti palijativne skrbi koju pruža Dom zdravlja Osječko-baranjske županije. Na taj način ukazujemo na važnost sustava palijativne skrbi kojim se unaprjeđuje kvaliteta života teško bolesnih pacijenata i njihovih obitelji - kaže ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Justinija Steiner, dr. med., spec. opće interne medicine.

Osječko-baranjska županija ima tri mobilna tima, koja čine liječnik specijalist i prvostupnica sestrinstva, čeka se ugovaranje četvrtog tima, a potrebe su znatno veće.

- U našim timovima trenutno rade specijalisti obiteljske medicine, radioterapije i onkologije te maksilofacijalne kirurgije. Svatko tko radi u palijativnoj skrbi mora završiti posebnu edukaciju, a potom dobiti pozitivno mišljenje Povjerenstva za palijativnu skrb pri Ministarstvu zdravstva. Naši timovi pokrivaju cijelu Osječko-baranjsku županiju - objašnjava ravnateljica Steiner.

Mobilni timovi dostupni su od ponedjeljka do petka, od 7 do 21 sat, a palijativna skrb dostupna je svim građanima. Potrebno je imati dijagnozu, odnosno pacijentu se mora dodijeliti šifra Z51.5, nakon čega se obiteljski liječnik, zajedno s koordinatorima palijativnih timova, skrbi o pacijentima s neizlječivim i uznapredovalim bolestima. Važno je znati da bolesnici mogu dobiti cijelu skrb u kući, te ne moraju ići u bolnicu, ističe naša sugovornica. Dodaje da se pacijenti i njihove obitelji mogu obratiti na kontakt-telefon 031/225-491.

Naša sugovornica poziva Osječane da u subotu dođu na Trg Ante Starčevića i od koordinatora u palijativnoj skrbi saznaju sve relevantne informacije o ovoj temi.

Vesna Latinović
3

su mobilna tima Osječko-baranjske županije, koja čine liječnik specijalist i prvostupnica sestrinstva