Ekonomija
FAO

Cijene hrane stagnirale
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Cijene hrane stagnirale su u studenome jer su niže cijene mlijeka i mliječnih proizvoda amortizirale poskupljenje šećera i biljnih masnoća, pokazalo je mjesečno izvješće agencije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO. FAO-ov indeks cijena ostao je u studenome gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši za 0,5 %, na prosječnih 175,8 bodova. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, viši je za 2,3 posto. Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 4,9 % u odnosu na listopad, budući da je veća proizvodnja mlijeka u svim vodećim proizvođačima otklonila zabrinutost za opskrbu. U odnosu prema istom prošlogodišnjem mjesecu još su uvijek više 9,6 %. Mjesečni pad cijena mlijeka i mliječnih proizvoda amortiziralo je 4,5-postotno poskupljenje šećera, potaknuto uglavnom smanjenim brazilskim izvozom i bojaznima da će se šećerna trska zbog viših cijena nafte više koristiti kao sirovina za proizvodnju etanola nego šećera. U odnosu na prošlogodišnji studeni, cijene šećera niže su 26 %. Cijene biljnih ulja također su u studenome porasle u odnosu na prethodni mjesec za 2,1 %, dosegnuvši najvišu razinu u devet mjeseci, potaknute višim cijenama sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice. Cijene žitarica i mesa bile su gotovo nepromijenjene u odnosu prema studenome.H

Najčitanije iz rubrike