Kultura
OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA ZA DAN GRADA

Iznimno zanimanje publike za večer mjuzikla i operete
Objavljeno 8. prosinca, 2017.

Prigodom Dana grada Osijeka u sklopu šestog ciklusa Osječke glazbene srijede održan je Koncert mjuzikla i operete u svečanom foajeu HNK-a u Osijeku, a nastupili su solisti Iskra Stanojević (mezzosopran) i Nikša Radovanović (tenor) uz glasovirsku pratnju Darjane Blaće-Šojat.

Program se sastojao od songova iz mjuzikala West Side Story, The Phantom of the Opera, Evite te opereta Grofica Marica i Kneginja čardaša, te poznatih skladbi poput Amigos para siempre, Musica probita i druge. Pjevači i korepetitorica iskazali su svoju muzikalnost, uživljenost i predanost onomu što vole - glazbi. Pjevači su ujedinili scenski pokret s pjevanjem, što je publika nagradila velikim pljeskom, a i mogli su uživati u čarobnim taktovima glazbe koja se ne može čuti svaki dan na koncertima u Hrvatskoj. Zbog velikog su odaziva publike otvorili i vrata kavane.

Iskra Stanojević diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2007., a do 2017. bila je članica Opere HNK-a u Osijeku, gdje je ostvarila uloge: Annina u Traviati, Venera u Orfeju u podzemlju, Treća dama u Čarobnoj fruli te mnoge druge. Surađivala je sa zborom HRT-a, s Hrvatskim društvom skladatelja te s ansamblom Camerata Zagreb na koncertima u Švicarskoj. Od studenoga ove godine članica je Opere HNK-a u Rijeci.

Nikša Radovanović solist je HNK-a Zagreb. Diplomirao je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, pjevao brojne glavne tenorske uloge u operama kao što su Madame Butterfly, La Boheme, Rigoletto i dr., a s HNK-om u Osijeku ostvario je uspješnu suradnju u La Sonnambuli, Eri s onoga svijeta i La Traviati. Osim na domaćim opernim pozornicama, nastupao je diljem Europe, Australiji i Americi.

Darjana Blaće-Šojat diplomirala je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavala se u Grožnjanu, Beču i Zagrebu. Polufinalistica je dirigentskog natjecanja u Bugarskoj. Bila je dugogodišnja korepetitorica i asistentica dirigenta u HNK-u u Zagrebu. Dirigirala je brojne opere i balete u HNK-u u Zagrebu i Osijeku, Sarajevu, Simfonijskim i komornim orkestrom u Mostaru, te u GK-u Komedija u Zagrebu. Predavala je na Institutu za crkvenu glazbu, te gostovala u Austriji, Slovačkoj, SAD-u, Njemačkoj i Italiji. Valentina Iveljić

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

Najčitanije iz rubrike