Novosti
VLADA DONOSI PAKET MJERA

Cilj je povećanje cijene rada i zapošljivosti
Objavljeno 7. prosinca, 2017.

Vlada će u četvrtak kroz izmjene zakona i pravilnika usvojiti paket mjera kojima je cilj podizanje cijene rada i zapošljivosti hrvatskih radnika, najavio je u srijedu ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Vlada će minimalnu plaću uredbom povećati za 5 posto, odnosno za 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona sada iznositi 42,9 posto prosječne plaće, a kao cilj ostaje da minimalna plaća iznosi 50 posto prosječne plaće. Kao kompenzacijsku mjeru poslodavcima će Vlada uvesti porezne olakšice kojima će ukupno davanje na minimalnu plaću biti manje za 103,85 kune, jer će se onima koji isplaćuju minimalne plaće u posljednjih 12 mjeseci za 50 posto smanjiti osnovica za obračun doprinosa. “Na taj ćemo način povećati plaću za one koji primaju minimalnu plaću, ali ćemo istovremeno olakšati poslovanje onih koji isplaćuju tu plaću i umanjiti im porezna davanja”, kaže Pavić.

U brutoiznosu minimalna plaća će se od iduće godine povećati s 3276 kuna na 3439,80 kuna, što je 2752 kune neto, a troškovi poslodavca smanjit će se s 3839,47 kuna na 3735,62 kuna, doznaje se u Ministarstvu. Također, kroz izmjene Zakona o minimalnoj plaći, Vlada će regulirati da se rad nedjeljom i blagdanom isplaćuje povrh minimalne plaće.

Smanjenje sredstava za zdravstvo, koje će nastati zbog smanjenja osnovice za uplatu doprinosa, kompenzirat će rast zaposlenosti koji se očekuje u idućoj godini i povećani priljev sredstava zbog rasta BDP-a. Procjenjuje se da je riječ o 250 milijuna kuna.

Vlada će na sjednici izmijeniti nekoliko pravilnika kojima se pomaže poslodavcima u turističkom sektoru, pa će tako za stalne sezonske radnike biti neoporeziv trošak za topli obrok, smještaj i napitke. “Time smo izišli u susret sindikatima i poslodavcima koji traže podizanje standarda prehrane u sektoru turizma, koji čini 20 posto BDP-a”, ističe Pavić. Vlada će također povisiti iznos neoporezivog dara u naravi s 400 na 600 kuna. “Sa socijalnim partnerima je dogovoreno da se šest mjeseci prati razvoj tog paketa, nakon čega će se donijeti preporuke za dalje”, kaže Pavić.

Vlada će na sjednici utvrditi i nove, povećane kvote za zapošljavanje osoba iz trećih zemalja, o čemu se razgovaralo sa socijalnim partnerima. U idućoj godini tako će se moći izdati ukupno 31.000 radnih dozvola strancima, odnosno 22.000 više novih dozvola, a 9000 je produženje postojećih. H

SSSH: NAGRAĐUJU SE POSLODAVCI KOJI ISPLAĆUJU MINIMALAC

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputili su u srijedu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ocjenjuju kako predloženim zakonskim prijedlogom o minimalnoj plaći zapravo nagrađuje sve poslodavce koji radnike drže na minimalnoj plaći, čime ih potiče da to rade još više uz poruku kako će im se plaćanje radnika minimalnom plaćom višestruko isplatiti. Sindikalcima je neprihvatljiv prijedlog fiskalne olakšice za sve poslodavce koji isplaćuju minimalne plaće, na temelju kojega bi bruto minimalna plaća kao trošak poslodavca u sljedećoj godini bila niža od ovogodišnje za 113 kuna. Takav prijedlog nije ni ekonomski ni etički opravdan i izazvat će smanjene prihode sustavima socijalne sigurnosti, jer samo zdravstvenom sustavu prihod bi bio smanjen za više od 221 milijun kuna, a za sredstva će biti uskraćeni i zaštita na radu i zapošljavanje, upozoravaju iz SSSH.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike