Kultura
CIKLUS PREDAVANJA: SUSRETI S RICHTEROM SRIJEDOM U MSU

Snježana Pintarić o Richterovoj kući Ivana Rabuzina u Ključu
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

ZAGREB - Retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera “Buntovnik s vizijom” u MSU traje još nekoliko dana, a posljednje predavanje u okviru ciklusa Susreti s Richterom srijedom održat će Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, na temu Richterovih projekata obiteljskih kuća, s fokusom na projekt kuće s ateljeom umjetnika Ivana Rabuzina u Ključu pokraj Novog Marofa.

Unutar vrlo širokog raspona Richterovih arhitektonskih, teorijskih i umjetničkih interesa, obiteljske kuće ostale i danas njegov manje poznati dio stvaralaštva. U razdoblju od 1957. do 1990. godine realizirao je petnaestak obiteljskih kuća, a čak četiri kuće namijenjene su životu i radu umjetnika – dvije autorove obiteljske kuće, jedna u Zagrebu 1957. i jedna u Sovlji 1979., te kuće naivnih umjetnika Ivana Rabuzina 1975. i Ivana Večenaja u Goli kraj Koprivnice, 1977.

Kuća Ivana Rabuzina predstavlja ambiciozan projekt kako zbog svoje prostornosti tako i zbog iznimnog truda uloženog u oblikovanje interijera. Kuća je ujedno rezultat vrlo neobične i neočekivane suradnje dvojice na prvi pogled vrlo različitih umjetničkih osobnosti i spoj njihovih likovnih poetika – Richterova konstruktivističkog racionalizma i sklonosti k geometriji i s druge strane, „oblih, mekih oblika i svijetlih boja koje sugeriraju lirsku nježnost, karakterističnu za cijeli Rabuzinov opus“, kako je to zapisala Svjetlana Sumpor.

N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike