Kultura
13. REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI

U Osijek i GISKO stižu Golan Haji, Adania Shibli i Sahar Mandour
Objavljeno 5. prosinca, 2017.

American Corner Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i Udruga za promicanje kultura Kulturtreger organiziraju književni razgovor i čitanje arapskih književnih djela pod nazivom “Revija malih književnosti – Sjedinjene Države Levanta”, koji će se održati u četvrtak, 7. prosinca, u 18 sati.

Booksin festival ove će godine doživjeti svoje 13. izdanje i prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom jeziku. Predstavit će sedmero književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od kojih će u American Corneru gostovati Golan Haji (1977.), sirijsko-kurdski pjesnik i prevoditelj koji piše na arapskome jeziku, Sahar Mandour (1977.), libanonsko-egipatska književnica i novinarka koja trenutačno radi za Amnesty International kao istraživačica za Libanon i Jordan, i Adania Shibli (1974.), koja živi u Jeruzalemu i Berlinu, a autorica je dvaju romana, nekoliko drama te brojnih kratkih priča i eseja objavljenih na različitim jezicima.

Revija malih književnosti održava se od 5. do 10. prosinca u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. Glavni tematski fokus čine suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i Sjedinjenim Američkim Državama, no ovim će se odnosima pristupiti iz nekonvencionalnog kuta – kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, putem književnih tekstova i filmova, s ambicijom da se različite lokalne krize diljem svijeta prikažu unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava.

Revija će predstaviti književnice i književnike iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od Hode Barakat, najpoznatije i međunarodno nagrađivane libanonske književnice, do Khaleda Khalife, zabranjivanog sirijskog romanopisca i scenarista koji odbija napustiti zemlju (biografije svih autora/ica se nalaze u prilogu). U sklopu Revije, Booksa će objaviti i predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta naslova Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju.

Program čine i predavanja, projekcije filmova i tribine eksplicitno vezani uz trenutačni politički kontekst i pokušaj njegova razumijevanja. Među predavačima je i Fawwaz Traboulsi, izv. prof. povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu, te Renad Qubbaj, glavna direktorica palestinskog Tamer instituta za edukaciju u zajednici. N.Vek.

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike