Mozaik
NA CHEFS WORLD SUMMITU U MONAKU

Chef Melkior Bašić predstavio Hrvatsku
Objavljeno 4. prosinca, 2017.

Kao jedini predstavnik Hrvatske na Chefs World Summitu sudjelovao je mladi i perspektivni chef Melkior Bašić. Glavni chef a la carte restorana Alfred Keller Boutique Hotela Alhambra na otoku Lošinju, Melkior Bašić, bio je sudionik panela pod nazivom “Divlja berba u okolnom području”. Najboljim chefovima iz cijeloga svijeta govorio je o autohtonom bilju i lokalnim namirnicama u kuhinji s obzirom na specifičan stil kuhanja koji njeguje. Uz chefa Melkiora Bašića, svjetski rendez-vous visoke gastronomije u impozantnom prostoru Grimaldi Foruma u Monaku okupio je 1500 chefova i ugostitelja iz 34 zemlje, više od 100 kulinarskih zvijezda, te čak 150 ekskluzivnih brendova.

U organizaciji Gault&Millau Croatia, mladi chef restorana Alfred Keller lošinjske Alhambre našao se uz bok vodećim svjetskim chefovima – Francuzu Regisu Marconu, okrunjen s pet Gault&Millau kapica i tri Michelinove zvjezdice, Španjolcu Joanu Rocu, okrunjen s tri Michelinove zvjezdice, Francuzu Edouardu Loubetu, okrunjen s pet Gault&Millau kapica i dvije Michelinove zvjezdice, i drugima. Početak je to aktivnosti promocije hrvatske gastronomije i chefova u organizaciji Gault&Millau Croatia. Ovo je prvi put da jedan hrvatski chef sudjeluje kao panelist na ovoj kulinarskoj manifestaciji koja svake godine okuplja najbolje svjetske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim prestižnim međunarodnim nagradama.

“Filozofija moje kuhinje temelji se na kvalitetnim lokalnim namirnicama. Koncept počiva na tome da im tretiranjem i začinima koje koristimo uzmemo minimalno kako bismo u konačnici svojim gostima osigurali maksimum okusa. Jasno definiran pristup hrani i prepoznavanje preferencija gostiju, uz neizostavnu kreativnost prilikom pripreme jela, garancija su uspješnoga rada”, rekao je chef Melkior Bašić.

Premda mlad, Melkior Bašić svoja radna iskustva u karijeri stjecao je u 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegova specijalnost je u korištenju različitih tehnika, primjerice, minimalne termičke obrade ribe, janjetine i divljači s otoka Cresa, a kako bi se zadržala izvorna kvaliteta okusa i postigao gotovo savršen balans. Veliku pozornost posvećuje prezentaciji hrane, stoga su kreativnost i inovacije prisutne u svakom njegovom jelu.

Chefs World Summit 2017 održao se od 26. do 28. studenoga u Monaku, pod visokim pokroviteljstvom Nj. E. princa Alberta II. Ovogodišnja smotra najboljih chefova svijeta obogaćena je s 40 profesionalnih predavanja te zanimljivim kulinarskim radionicama, a prvoga dana Summita predstavljena je i lista 100 najboljih chefova u organizaciji magazina Le Chef. J.Kn.

Možda ste propustili...

NAKON VIŠE OD DESETLJEĆA

Cohen ima novu seriju "Who is America?"

ZBOG TVRDNJI DA JE PJESMA "TOY" PLAGIJAT

Eurosong neće biti u Izraelu?

DANAS U GALERIJI "VASKO LIPOVAC" U SPLITU

Otvorenje izložbe Davora Gopca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČINIT ĆE SVE ZA POBJEDU VATRENIH U FINALU

Lokin skida tupe, Beusan
brkove, a Žanamari - sve!

2

ŠTO SMO SLUŠALI U 2017. GODINI

Mia Dimšić je druga!

3

HDS ZAMP NA „GLAZBENOJ VEČERI U LJETNOM VRTU“

Rastu autorske naknade