Regija
USVOJEN PRORAČUN

Beli Manastir računa na čak 89,7 milijuna kn
Objavljeno 2. prosinca, 2017.

BELI MANASTIR - S 13 glasova za i tri protiv, na sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je proračun za iduću godinu u iznosu od 89,7 milijuna kuna. Riječ je o do sada najvećem gradskom proračunu, a nekoliko je razloga zbog čega je tome tako. Najveći udjel u povećanju imaju sredstva namijenjena za projekte iz Interventnog plana - približno 36 milijuna kuna.

Bilo i ušteda

- Neki će reći da je proračun konzervativan, ali ja bih ga nazvao prilično ambicioznim i razvojnim. Gotovo 54 milijuna proračunskih kuna namijenjeno je za gradnju, kako kroz Interventni plan, od EU novca, tako i od vlastitih sredstava - istaknuo je gradonačelnik Belog Manastira, nabrajajući niz stavki viših u odnosu na iste u ovogodišnjem proračunu. Do povećanja naknada za novorođenčad, većeg broja studentskih stipendija, isplate božićnica umirovljenicima (iduće godine) s mirovinama manjim od 2500 kuna, što do sada nije bio slučaj, većih izdvajanja za sport i slično, došlo je, između ostaloga, i zbog raznih ušteda.

- Već u prvih šest mjeseci uštedjeli smo nekoliko desetaka tisuća kuna na telefonima. Za 750.000 kuna smanjeni su troškovi rada gradske uprave, u što ubrajam i 400.000 kuna izdvojenih za odvjetničke usluge - rekao je Rob, izrazivši nadu da će se proračun puniti planiranom dinamikom. U tom slučaju, dodao je, moguće je i njegovo povećanje. Ipak, priznao je kako se 76 posto prihodovne strane proračuna odnosi na novac koji stiže iz države, s čim nije zadovoljan.

Stanje sigurnosti

- Hvala Republici Hrvatskoj, ali najsretniji ću biti kada bismo imali znatno više vlastitog prihoda - podvukao je Rob. Važno je istaknuti kako je u proračun uvršteno i planirano kreditno zaduženje u iznosu od 4,5 milijuna kuna. Riječ je o novcu potrebnom za obnovu gradskih bazena, nakon čega će konačno biti stavljena točka na “i” višegodišnjoj agoniji zvanoj gradski bazeni. Planirana je obnova nekoliko ulica, gradnja zgrade sa socijalnim stanovima, modernizacija javne rasvjete, uređenje dječjih igrališta, jačanje kapaciteta gradske uprave i mnoštvo manjih projekata. Marko Bogatić (SDP) nije se u potpunosti složio s novim proračunom. Pozvao je vladajuće da još malo razmisle i zajedno s opozicijom promijene neke stavke.

- Osigurana su velika sredstva za gradnju, što je u redu. No, naglasak je trebalo staviti na ljude. Zašto, primjerice, Grad ne financira boravak djece u vrtiću - zapitao se, te glasao protiv. Iz redova vladajućih moglo se čuti kako na taj način nije razmišljao dok je SDP s koalicijskim partnerima bio na vlasti.

Osim o proračunu belomanastirski su gradski vijećnici raspravljali i o komunalnoj naknadi, programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, planu uređenja mreža dječjih vrtića, nabavi igrala za dječja igrališta... Načelnik PP Beli Manastir Ivica Tkalec govorio je o stanju sigurnosti na području grada u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna. Nazvao ga je zadovoljavajućim, te naveo kako su otkrili počinitelje nekoliko kaznenih djela, među kojima i teške krađe u bivšoj Škrobari prigodom koje je vlasnik spremnika za mazut oštećen za 450.000 kuna. Izrazio je nadu da 'sekundarci' više neće harati po bivšoj Škrobari, budući da je vlasnik dijela tamošnjih nekretnina angažirao zaštitarsku tvrtku.

Ivica GETTO
Slab interes investitora

Tijekom aktualnog sata raspravljalo se o osnivanju zajedničke vatrogasne postrojbe, a gradonačelnik Rob izvijestio je vijećnike kako se u njezino osnivanje kreće bez Općine Čeminac, te kako će učiniti sve da naplati potraživanja belomanastirske Javne profesionalne vatrogasne postrojbe. Isto tako, konstatirano je kako je slab interes potencijalnih investitora u Poslovnu zonu. “Za svega šest mjeseci od kada smo na čelu Grada nismo mogli dovesti investitore. Očito je da smo zakasnili u odnosu na neke druge gradove, što je pogreška bivšeg gradskog čelništva, ali trudit ćemo se da ih privučemo”, rekao je Rob, te dodao kako tvrtka EcoCortec gradi novi proizvodni pogon te kako se rješava sudski spor koji vodi tvrtka Starco, jedan od najvećih baranjskih poslodavaca sa sjedištem u Belom Manastiru.

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike