Osijek
U KBC-U UKIDAJU BRZOJAVE

Od sada o smrti pacijenta rodbini javljaju telefonski
Objavljeno 25. studenog, 2017.
“Smatramo kako je obavještavanje telefonom prikladnije i brže”, stoji, između ostalog, u priopćenju Ravnateljstva KBC-a

Glas Slavonije došao je u posjed obavijesti KBC-a Osijek koja je 23. studenoga poslana svim organizacijskim jedinicama s uputama za postupanje nakon smrti pacijenta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Tako u tom službenom dokumentu, pod urudžbenim brojem R1-20181/2017-IČS, stoji sljedeći naputak: “U svrhu racionalizacije troškova poslovanja KBC-a Osijek nalažemo da se članovima obitelji pacijenta koji premine u KBC-u Osijek obavijest o smrti daje usmeno telefonskim putem pozivom na broj koji je ostavljen kao broj za kontakt prilikom prijama pacijenta. Samo u slučaju da navedeni način ne poluči uspjeh poslat će se telegram na adresu.”

Naš list zanimalo je koji je razlog takve odluke, odnosno koliku će uštedu KBC Osijek ostvariti na godišnjoj razini ukidanjem slanja telegrama. No iz Ravnateljstva su demantirali da je riječ o novoj odluci te su izostavili podatak o potencijalnoj uštedi. Tako u službenom odgovoru stoji sljedeće: “Ustaljena praksa na svim ustrojstvenim jedinicama Kliničkog bolničkog centra Osijek je obavještavanje obitelji preminule osobe telefonskim putem, a u slučaju kad ih se ne može kontaktirati putem telefona onda ih obavještavamo putem telegrama. Nije isključena niti jedna opcija, ali smatramo da ne treba obavještavati i putem telefona i slanjem telefaksa, već smatramo da je dovoljno ili telefonom ili telegramom. Budući da se često znalo dogoditi da telegram stigne članovima obitelji dan-dva nakon što je smrt nastupila (npr. smrt u noći s petka na subotu), a imajući u vidu radno vrijeme naših nezdravstvenih službi kao i radno vrijeme Hrvatske pošte, smatramo kako je obavještavanje putem telefona prikladnije i brže. Pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima u Republici Hrvatskoj nije propisana obveza slanja obavijesti članovima obitelji putem telegrama odnosno uopće nije propisan način davanja navedene obavijesti.”

Nefreteta Z. EBERHARD
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike