Kultura
25. DODJELA NAGRADE HRVATSKOGA GLUMIŠTA

Glumici Zdenki Heršak i maestru Vladimiru Kranjčeviću Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje
Objavljeno 23. studenog, 2017.

ZAGREB - Navršilo se 157 godina otkada je Vilim Lesić, 24. studenoga 1860., na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkom, na nagovor Dimitrija Demetra rekao: “Od danas će se na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskom jeziku.” Ove će se godine, 24. studenoga, u 20 sati, na pozornici HNK u Zagrebu održati jubilarna, 25. dodjela Nagrade hrvatskoga glumišta.

Na svečanosti će glumici Zdenki Heršak i prof. emeritusu, maestru Vladimiru Kranjčeviću biti dodijeljena Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje. Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dobit će Umjetnička udruga djelovanja u kulturi Arterarij. Bit će dodijeljeno i 26 nagrada za najbolja ostvarenja iz područja dramske, operne, baletne te radijske i televizijske umjetnosti. Redateljica i scenaristica svečanosti je profesorica emerita Ivica Boban. Nagrada je utemeljena 1992.

U subotu, 24. studenoga 1860. protunjemački nastrojena mladež, isprovocirana netom završenim Bachovim apsolutizmom, dogovorila se je da će kupiti sve karte za izvedbu drame “Peter von Szápár” Charlotte Birch-Pfeiffer na njemačkom jeziku u Narodnom kazalištu na Markovu trgu te održati prosvjed, kao još jedan u nizu prekida predstava na njemačkom jeziku, koje su sve češće igrane pred gotovo praznim gledalištem. Nakon što se podigao zastor za početak predstave, studenti prava i gimnazijalci krenuli su zviždati i prosvjedovati protiv njemačkoga jezika te bacati pokvarena jaja i trulo voće na pozornicu. Izvedba je morala biti prekinuta. Ilirac i umjetnički ravnatelj kazališta Dimitrija Demeter, zajedno s redateljima Josipom Freudenreichom i Adamom Mandovićem, pred zastor šalje glumca epizodista Vilima Lesića (Moravče kraj Sesveta, 17. IV. 1841. – Stenjevec, Zagreb, 10. IX. 1889.), koji je u predstavi igrao malu ulogu, da se obrati mnoštvu.

Nikola Andrić piše kako je “Lesićeva kratka uloga bila primljena s tolikim oduševljenjem kao nikad prije ni kasnije ikoji umotvor u narodnom kazalištu”. Njegov je nastup dočekan s odobravanjem i imao je jak odjek. Zbog cenzure se o tom događanju malo pisalo. Agramer Zeitung od 25. studenoga 1860. navodi kako se “subotnja predstava nije mogla održati zbog nekih smetnja”. Nešto više izišlo je u Pozoru od 26. studenoga 1860.: “U subotu imala je biti njemačka predstava u našem kazalištu, pa je to toliku nezadovoljnost probudilo u općinstvu, da je ono glasno i naročito zahtijevalo, da njemački igrači odstupe, pa da se hrvatski predstavlja.” Tomu u čast, 24. studenoga obilježava se kao Dan hrvatskoga glumišta - stoji u priopćenju Hrvatskog društva dramskih umjetnika, koji potpisuje Frana Marija Vranković. N.Vek.

HNK u Osijeku ove se godine nada trima nagradama jer su nominirani tenor Domagoj Dorotić, dirigent Filip Pavišić i scenografkinja Dinka Jeričević

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike