Kultura
RETROSPEKTIVA STJEPANA GRAČANA U MLU

Finissage i stručno vodstvo
Objavljeno 24. studenog, 2017.

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku zatvara se retrospektivna izložba akademskog kipara Stjepana Gračana, a tom je prigodom organizirano (u petak, 24. studenoga, u 19 sati) stručno vodstvo autora postava i kustosa, mr. sc. Daniela Zeca.

Retrospektiva je obuhvatila veliki umjetnikov opus, od početaka do danas, uključivši sva razdoblja stvaralaštva i prezentirajući gotovo sva njegova najvažnija djela. U kronološkom rasponu, izložbu je činio izbor djela od ranih radova iz 60-ih, preko onih nastalih u vrijeme umjetnikova djelovanja u Likovnoj grupi Biafra (1970. - 1978.) te do najrecentnijih djela, ostvarenih na početku novoga milenija.

“Umjetnost Stjepana Gračana vidimo, osjećamo i razumijemo kao dugi vremenski niz pojedinačnih kiparskih ostvarenja fokusiranih na mračne dijelove ljudskog opstanka i civilizacije koja svojom mašinerijom skokovito napreduje, drobi i prerađuje svega čega se dotakne. Od kraja šezdesetih godina prošloga stoljeća do danas Gračan opsesivno širi i produbljuje prostor traumatskog djelovanja koje skulpture isporučuju gledatelju zgroženom njihovom ružnoćom i odbojnošću zbunjujući i one profesionalno upućene u situaciju moderne i suvremene umjetnosti koja je još od vremena dadaizma izbacila iz prostora i funkcije umjetničkog djela bilo kakvu vrstu ugode, lijepog, ljepote, s kojima je umjetnost, po definiciji, stoljećima bila vezana... U svom postbiafranskom razdoblju Gračan je manje glasan, manje buran, nije više, kao nekad, sklon ekscesnom radikalizmu, potpomognutom verbalnim sukobima. Međutim, što je osam godina ekscesnog radikalizma spram širine, dubine i vremena od tri i pol desetljeća, koliko traje period poslije Biafre? Njegov se radikalizam nije smanjio, otvorene su mnoge teme i ostvarene izvanredne realizacije. Zadržao se interes za aktualna zbivanja, globalna i lokalna. Poslije sto i više godina postalo je jasno da umjetnost ne može promijeniti svijet, ali se ni svijet ne može riješiti umjetnosti koja postavlja neugodna pitanja i odašilje još neugodnije poruke”, zapisao je autor Zdenko Rus u katalogu. N.Vek.

Možda ste propustili...

NATJEČAJNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA AUTORA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Za 80. rođendan Fotokluba Osijek

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VALPOVAČKI VLASTELINI - VELIKI PROJEKT ČETIRIJU INSTITUCIJA

Četiri portreta prvi put u 250 godina napuštaju dvorac Authal

2

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA: MARIJA BAŠIĆ I PETRA GILMING

Nakon svake skladbe gromoglasan pljesak popraćen je i usklicima

3

JASMINKA MESARIĆ, DOBITNICA POVELJE ZA DOPRINOS LUTKARSTVU

Svijet danas s poštovanjem gleda na ono što se događa u hrvatskom lutkarstvu