Novosti
HRVATSKI DUŽNOSNICI PRESUDU MLADIĆU SMATRAJU PRIMJERENOM

Trebao je odgovarati i za zločine u Hrvatskoj
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Vezani članci

RATKU MLADIĆU DOŽIVOTNI ZATVOR

Odgovoran je za najgnusnije zločine poznate čovječanstvu

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću za zločine počinjene u BiH primjerena te izrazio žaljenje zbog toga što dio optužnice nisu bili i zločini koje su postrojbe pod zapovijedanjem bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba počinile u Hrvatskoj. Zamoljen da prokomentira što u presudi nije prihvaćena teza tužiteljstva da su sudionici udruženog zločinačkog pothvata bili i visoki srbijanski dužnosnici, Plenković je rekao: “Što se tiče spominjanja vodstva koje se odnosi na Srbiju, to se očito u ovoj presudi u ovom trenutku, nažalost, nije dogodilo.”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je pak nadu da će kazna doživotnog zatvora biti bar djelomična satisfakcija obiteljima poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih u to vrijeme kad je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti. “Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno za Škabrnju i druge”, rekla je hrvatska predsjednica.

“Doživotni zatvor Mladiću ne znači mi ništa. Za nas u Škabrnji ona je žalost, još veća nego prije jer mu se nije sudilo za zločine u Hrvatskoj, u Škabrnji”, komentirao je ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić. Kazao je kako suosjeća sa žrtvama Srebrenice i drago mu je što su bar oni na taj način dobili zadovoljštinu, ali nikada neće moći shvatiti zašto ni jedna hrvatska vlada nije ništa učinila da se Mladića procesuira za zločine počinjene na hrvatskom tlu. “Je li bilo teško sastaviti optužnicu za sve što je učinio u Hrvatskoj? Pa on je ovdje ispekao zanat, za zločine u Hrvatskoj nagrađen je generalskim činom, ovdje je sve počelo”, rekao je ogorčeni Miljanić.

- Nakon počinjenja teških kaznenih djela ratnih zločina za mene je presuda očekivana - komentirao je pak presudu Mladiću ministar branitelja Tomo Medved. Kada je riječ o zločinima počinjenima u Hrvatskoj, za koje Mladić nije odgovarao, Medved smatra da “nikad nije kasno”. “I ne samo za Mladića nego i za veći broj počinitelja i nalogodavaca, zapovjednika, izravnih počinitelja”, smatra Medved, pozivajući DORH na nastavak postupaka za ta teška kaznena djela ratnih zločina. H/I.Bošnjak

VRKIĆ: ZASLUŽUJE NAJVEĆU KAZNU

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić smatra da je to apsolutno zaslužena kazna, a da postoji veća, sigurno bi kaže, i nju zaslužio. “Ako je netko činio tolika zla i još ima snage suprostavljati se, a ne pristati na istinu i ne pokajati se, onda to pokazuje da se radi o nepopravljivom čovjeku koji zaslužuje najveću postojeću kaznu. Mi u Hrvatskoj nezadovoljni smo jer nije odgovarao ni za jedno ubojstvo Hrvata u Hrvatskoj. Bez obzira na to što ga je zaslužena kazna stigla, svatko od nas bio bi puno zadovoljniji kada bi bio osuđen i za sva ona zla koja su postrojbe pod njegovim zapovijedanjem počinile u našoj zemlji”, rekao nam je Vrkić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike