Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Snažan pad prometa i niže cijene dionica
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Na Zagrebačkoj burzi prošlog je tjedna snažno pao promet, što je utjecalo na niže cijene dionica. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 55,4 milijuna kuna, dvostruko manje u odnosu na tjedan ranije. Dionicama se protrgovalo 39,0 i obveznicama 16,4 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,8 milijuna kuna, što čini samo trećinu iznosa iz prethodnog tjedna. Pad prometa i niže cijene dionica privremeno su stabilizirale tržište koje se uravnotežilo na nižoj razini. Potražnja i ponuda dionica iz sastava koncerna Agrokor, koja je bila glavni generator likvidnosti u prethodnom tjednu, postala je izrazito neusklađena čime se stvorio cjenovni jaz u kojem nije dolazilo do međusobnog povezivanja ponude i potražnje.

Cjenovni jaz

U idućem razdoblju bit će zanimljivo pratiti koliko će dugo potrajati ovako širok cjenovni jaz na dionicama iz sastava Agrokora između potražnje i ponude te tko će prvi početi popuštati. Dok su se ulagači na službenom tržištu Zagrebačke burze rovovski nadmudrivali i borili za svoje pozicije, znatno uzbudljiviji događaji odigravali su se izvan burze, na OTC tržištu (over the counter market). Fond menadžeri su se preselili na OTC tržište te u međusobnoj trgovini državnim obveznicama ostvarili 797,1 milijuna kuna tjednog prometa. Analitičari su trgovanje državnim obveznicama na OTC tržištu pratili s posebnim zanimanjem, jer je ono bilo svojevrsni lakmus papir prije nego što se ministar financija RH uputio sredinom tjedna u London u potrazi za investitorima spremnim uložiti sredstva u hrvatske državne obveznice za refinanciranje duga Hrvatskih autocesta. Zbog odlaska fond menadžera na OTC, na tržištu dionica opasno su pale cijene i vrijednost indeksa Crobex u ponedjeljak je smanjena na 1842 boda (pad za 0,8 posto). Izostanak fond menadžera s tržišta dionica ostavio je spekulante bez potrebne likvidnosti. Oni nisu uspijevali pronaći kupce kojima će utopiti svoje dionice po višoj cijeni. Zbog toga su spekulanti počeli prodavati dionice iz sastava indeksa Crobex kako bi pokrpali i održali svoje pozicije. Oporavak dionica trajao je do kraja tjedna. Vrijednost indeksa Crobes dohvatila je u petak 1853 boda. To je za četiri boda ili 0,2 posto manje nego na početku tjedna. Od 20 dionica u sastavu indeksa Crobex rast cijene ostvarilo je šest i pad četrnaest vrijednosnica. Među rijetkim tjednim dobitnicima su dionice Atlantic grupa (rast za 6,2 posto), Zagrebačka burza (rast za 6,1 posto), redovna dionica Adris grupa (rast za 2,9 posto), Atlanska plovidba (rast za 1,5 posto), Ericsson Nikola Tesla (rast za 0,8 posto) i Luka Ploče (rast za 0,1 posto). Na rast dionice Atlantic grupa utjecala je objava vijesti o pokušaju prodora tvrtke na američko tržište. Najteži udarac doživjela je dionica Đuro Đaković Grupa kojoj se cijena smanjila na 21,55 kn (pad za 6,3 posto), a najviše se trgovalo dionicama Ledo, ali sedam puta manje nego prethodni tjedan. Tjedna cijena dionice Ledo kretala se od 720,00 do 947,00 kn, dok je zaključna cijena u petak iznosila 753,00 kn.

Posjet Marka Mobiusa

Dionicama Hotela Imperial snažno se trgovalo na OTC tržištu u utorak kada je ostvareno 5,1 milijuna kuna dnevnog prometa, a vlasnika promijenilo 6360 vrijednosnica. Stjecatelj vrijednosnica je Valamar d.d., a prodavatelj AZ OMF kategorije B. Dionicama Valamar Rivera Poreč snažno se trgovalo u ponedjeljak uz 2,6 milijuna kuna dnevnog prometa, od čega se kroz blok transakciju ostvarilo 2,0 milijuna kuna kada je vlasnika promijenilo 45.458 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 44,00 kn. U sjeni aktualnih bučnih političkih zbivanja, ostala je vijest o posjeti Hrvatskoj jednog od najvećih svjetskih investitora Marka Mobiusa, izvršnog direktora u Franklin Templeton Investments Group koji je na svojoj internetskoj stranici preporučio svojim klijentima ulaganja u hrvatski turizam. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se u petak na 110,62 indeksnih bodova (rast za 0,10 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

INVESTITORI, DOMAĆE TRŽITE KAPITALA PRIVREMENO SE STABILIZIRALO PADAJUĆI U ZAMKU MEDVJEDA. PREGLEDAJTE SVOJ PORTFELJ I TRAŽITE SVOJU TRŽIŠNU PRILIKU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike