Novosti
UOČI DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU GRADA HEROJA

U Osijeku upaljeno 8000
lampiona u čast Vukovara
Objavljeno 17. studenog, 2017.
I Osijek je pokazao svoje poštovanje - duž Vukovarske ulice učenici svih osnovnih i srednjih škola, njih ukupno 34, upalili su više od 8000 lampiona

Ususret obilježavanju Dana sjećanja na Vukovar cijela je Hrvatska u petak navečer odala počast žrtvi grada heroja. U gradovima i naseljima koji imaju ulicu s imenovm Vukovara zapaljene su i postavljene svijeće. Osim toga, građani su svijeće postavljali u prozore svojih domova ili ispred kućnih ulaza. U Zagrebu je na križanju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice svijeću zapalio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisjećajući se, uz vukovarske, i na žrtve Škabrnje.

I Osijek je pokazao svoje poštovanje - duž Vukovarske ulice učenici svih osječkih osnovnih i srednjih škola, njih ukupno 34, upalili su više od 8000 lampiona.

Središnje službeno odavanje počasti u gradu na Dravi bilo je organizirano u Parku kralja Držislava, podno spomenika Hrvatskom domobranu. Ondje su izaslanstva Osječko-baranjske županije, na čelu sa županom Ivanom Anušićem, te Grada Osijeka koje je predvodila dogradonačelnica Žana Gamoš položili vijence. Uz njih su bila i izaslanstva vojske, policije te koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

- Odajemo još jednom počast svim poginulih hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara, prisjećamo se i žrtava Domovinskog rata - rekao je župan Anušić. Dogradonačelnica Gamoš, koja je bila dijete za ratnih zbivanja, uvijek si, kaže, u ove dane postavlja ista pitanja, na koje nažalost i dalje nema odgovor: “Zašto?” i “Je li moralo baš tako biti?”

Gamoš i Anušić, osim što su se pridružili osječkim školarcima, ranije su dočekali i sudionike motociklističke karavane “Od Prevlake do Dunava” te zajedno s njima zapalili svijeće kod “Crvenog fiće“. Članovi Motokluba Veterani Slavonije i Baranje tradicionalno voze i dovode u Osijek karavanu motociklista koja se vozi od Prevlake do Vukovara. Za one koji su krenuli iz Slavonije put je to dugačak 2000 kilometara i u pravilu traje šest dana. Na tom putu obilaze spomen-obilježja i odaju počast žrtvama Domovinskog rata. Ove godine kruna događanja je ulazak motociklima u Vukovar uoči obljetnice pada grada.

- Na svom putu prema Vukovaru sudionici karavane dolaze i u naš “Nepokoreni grad” kako bi se i ovdje poklonili žrtvama, odali počast i zapalili svijeće kod najpoznatijeg spomenika u Osijeku - izjavio je Darko Zec, predsjednik motokluba. D.Kuštro